Kamer wil uitleg Dekker over privacy scholieren - ‘rapport was al openbaar’

De Tweede Kamer wil uitleg van staatssecretaris Dekker over basisscholen die privégegevens van scholieren zouden hebben doorgegeven aan uitgevers van lesmateriaal.

Staatssecretaris Dekker tijdens het debat over de Mediabegroting 2015.
Staatssecretaris Dekker tijdens het debat over de Mediabegroting 2015. Foto ANP / Bart Maat

De Tweede Kamer wil uitleg van staatssecretaris Dekker (Onderwijs, VVD) over basisscholen die privégegevens van scholieren zouden hebben doorgegeven aan uitgevers van lesmateriaal. Meerdere fracties vroegen Dekker om een reactie op een rapport waaruit dat blijkt, schrijft persbureau Novum.

Volgens RTL Nieuws zouden scholen op grote schaal privégegevens doorsluizen naar de uitgevers van educatief materiaal. De fracties willen dat Dekker uitlegt waarom hij de Kamer niet heeft geïnformeerd over dit rapport dat gaat over ICT-privacy in het basisonderwijs.

De PvdA noemt dat een “politieke inschattingsfout”. Ook het CDA vraagt zich af waarom Dekker het rapport zeven maanden op de plank heeft laten liggen. De VVD en D66 willen binnenkort een debat over de kwestie.

‘Dekker heeft rapport niet achtergehouden’

Volgens de woordvoerder van Dekker steekt het verhaal echter anders in elkaar.

“Het rapport van PWC is op ons verzoek gemaakt. Experts bij OCW wilden namelijk weten hoe het gesteld staat met de kennis van scholen als het gaat om onderwijs, ICT en privacy. De uitkomsten van het verkennende onderzoek zijn meegenomen in een brief die Dekker eind mei naar de kamer heeft gestuurd. Het rapport is bovendien al geruime tijd openbaar, het staat al sinds september online. Van achterhouden is dus absoluut geen sprake.”