Turkije roept Nederland op: stop met racistische beschuldigingen

Vice-premier Lodewijk Asscher deze week tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.
Vice-premier Lodewijk Asscher deze week tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Foto ANP/Martijn Beekman

Nederland maakt zich schuldig aan agressief taalgebruik en racistische beschuldigingen aan het adres van de Turkse gemeenschap in Nederland. Dat staat in een verklaring op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Turkije. Het ministerie roept op te stoppen met de ‘racistische beschuldigingen’.

De verklaring is een schriftelijk antwoord op een aantal vragen. Door wie ze zijn gesteld, is niet bekend. Wel is duidelijk dat het een reactie is op het rapport over Turkse organisaties in Nederland en op een onderzoek van Motivaction (€) waaruit zou blijken dat Turkse jongeren in Nederland IS steunen.

Onze correspondent Marloes de Koning in Turkije:

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Het gaat om een reactie bij monde van de woordvoerder van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken.

Asscher’s woorden ‘onaanvaardbaar’

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (PvdA), en daarbij ook verantwoordelijk voor Integratie, liet begin deze maand als reactie op het eerste rapport weten dat hij een viertal religieuze organisaties de komende vijf jaar scherp in de gaten houdt. De organisaties zouden ‘intransparant’ zijn en ‘zich africhten van Nederlandse normen en waarden’.

Turkije vindt die woorden volgens de verklaring onacceptabel en ‘niet verenigbaar met de bilaterale betrekkingen’:

“Het agressieve taalgebruik en de racistische beschuldigingen tegen Turken die onderdeel zijn van de Nederlandse samenleving en van een bevriende natie en bondgenoot kunnen niet worden geaccepteerd of geëxcuseerd.”

Brief onderweg naar Tweede Kamer

Volgens de Turkse krant Hürriyet is een brief met de inhoud van de verklaring onderweg naar de Tweede Kamer. Asscher heeft inmiddels gereageerd en zei dat hij nog niets heeft ontvangen. Wel voegde hij daaraan toe dat als het nieuws klopt, dit ‘ongepast en onjuist’ is. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) heeft vandaag in een debat aangegeven dat hij over de kwestie contact op zal nemen met de Turkse autoriteiten.

Twitter avatar LodewijkA Lodewijk Asscher Als aantijging echt is, is dat ongeïnformeerd, onjuist en ongepast. Integratiebeleid gericht op meedoen en erbij horen, voor iedereen in NL

De actie van Asscher om de vier religieuze organisaties onder toezicht te stellen veroorzaakte ook al ruzie binnen de eigen partij. Daarop werden de Turkse Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk uit de fractie gezet. Toen dat nieuws bekend werd, ontvingen ze grote steun vanuit de Turkse gemeenschap. Onder anderen de adviseur Religieuze Zaken van de Turkse ambassade in Den Haag feliciteerde het tweetal met hun ‘moedige besluit’.

Twitter avatar munverm Mustafa Ünver @SelcukPvdA @tunahankuzu I would like to congratulate Mr. Tunahan Kuzu and Mr. Selcuk Ozturk on their honest and courageous stances.

Relatie onder spanning

Het is niet de eerste keer dat Turkije zich bemoeit met Nederlandse aangelegenheden. De relatie tussen de landen staat al enige tijd onder spanning nadat Turkijke in maart 2013 kritiek uitte op Nederland toen de 9-jarige Turkse jongen Yunus als pleegkind bij lesbische ouders werd geplaatst.

Daarop liet minister Asscher ook al weten dat de Turkse bemoeienis ‘ongepast‘ was. Tijdens een vriendelijke ontmoeting vlak na het incident tussen premier Rutte en president Erdogan van Turkije waren de twee leiders het publiekelijk oneens over de kwestie.