Rijksvoorlichtingsdienst: ‘drone-opnames’ Torentje niet gemaakt met drone

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft aangekondigd te onderzoeken of er strafbare feiten zijn gepleegd tijdens het maken van opnames van het Torentje op het Binnenhof met een drone voor het VPRO-programma Zondag met Lubach.

Een drone in actie.
Een drone in actie. Foto EPA/Dainel Mauerer

Het filmpje van het Binnenhof dat zondag in het VPRO-programma Lubach op Zondag werd getoond is niet gemaakt met een drone. Dat zegt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) na bestudering van de beelden. Lubach suggereerde in de uitzending dat het filmpje wel met een drone was gemaakt.

In het filmpje zijn duidelijk het Binnenhof en het Torentje - de werkkamer van premier Rutte - te zien. “Wij dragen graag bij aan het helder krijgen van de regelgeving omtrent drone-activiteiten”, zei Lubach. “Hoe ver mag je gaan?”

7.800 euro boete

Het filmpje was gemaakt naar aanleiding van een eerdere drone-opname van de Domtoren in Utrecht. De maker van dat filmpje hangt een geldboete van maximaal 7.800 euro boven het hoofd, omdat drones in Nederland volgens de wet niet boven bewoond gebied mogen vliegen.

Was het filmpje wel met een drone gemaakt, dan had de RVD aangifte kunnen doen. Foto’s maken van het Binnenhof mag wel, maar er overheen vliegen niet. In 2010 werd Emile Ratelband nog veroordeeld tot 100 uur voorwaardelijke taakstraf en een schadevergoeding van 17.000 euro nadat hij als publiciteitsstunt een modelvliegtuigje over de regeringsgebouwen in Den Haag liet vliegen.