Duitse krant laat lezers boeken recenseren

None

Wie een boekrecensie leest, krijgt de mening te horen van één persoon. Met een beetje geluk heeft de schrijver kennis van zaken, een breed referentiekader en een goed onderbouwd oordeel. Toch blijft het één persoon. De lezer zelf heeft er al helemaal niets over te zeggen.

Bij de Süddeutsche Zeitung komt daar wellicht verandering in. Het Duitse dagblad experimenteert al enige tijd met mogelijkheden om de lezers actiever te betrekken bij de krant. Deze maand publiceerde ze voor het eerst een tastbaar resultaat: een collectieve boekrecensie, met 100 auteurs.

De krant verwijderde onlangs de mogelijkheid om commentaar te geven van de site; de zogeheten Lesesalon moet dit compenseren. 300 geïnteresseerden hadden zich gemeld na een oproep, 100 van hen werden uitgeloot en kregen toegang tot een digitale versie van Makers: The New Industrial Revolution van Chris Anderson. Daarin konden ze aantekeningen maken en commentaren schrijven. Er was ook een online ‘ontmoeting’ waarbij de recensenten over het boek vergaderden.

Van hun discussie is in de uiteindelijke recensie weinig te merken: die lijkt vooral op een lijst individuele meningen. Net een internetforum, al zijn bijdragen inhoudelijker en beter verwoord. De krant zelf spreekt alvast van een succes.

    • Steffi Weber