Agent Ferguson voor het eerst over schietpartij - ‘ik moest wel schieten’

Alsof hij als “een 5-jarig kind” vocht met de Amerikaanse worstelaar Hulk Hogan. Zo machteloos voelde politieagent Darren Wilson zich vlak voor hij de zwarte tiener Michael Brown doodschoot in het Amerikaanse Ferguson. Wilson sprak in een interview met nieuwszender ABC voor het eerst publiekelijk over de schietpartij van afgelopen augustus.

Screenshot ABC

Alsof hij als “een 5-jarig kind” vocht met de Amerikaanse worstelaar Hulk Hogan. Zo machteloos voelde politieagent Darren Wilson zich vlak voor hij de zwarte tiener Michael Brown doodschoot in het Amerikaanse Ferguson. Wilson sprak in een interview met nieuwszender ABC voor het eerst publiekelijk over de schietpartij van afgelopen augustus. Deze week braken nieuwe rellen uit nadat een jury bepaalde dat Wilson niet vervolgd wordt.

‘Ik dacht: ik moet schieten’

Wilson zegt in het interview een schoon geweten te hebben. De agent zou geschoten hebben om zijn eigen leven te redden.

“Ik dacht: kan ik deze man doodschieten? Kan ik dat wettelijk doen? Mijn antwoord was: ik moet schieten, als ik dat niet doe, vermoordt hij mij als hij bij me komt.”

‘Ik wist niet of ik nog een klap aan zou kunnen’

De schietpartij volgde op een gevecht dat ontstond toen Wilson de 18-jarige Brown op straat aansprak. In het gevecht vreesde Wilson voor zijn leven door de kracht van Brown.

“Hij was heel groot, een heel sterke man. [...] Ik wist niet of ik nog een klap van hem aan zou kunnen.”

Lees ook

Vandaag in NRC Handelsblad: Hoe eerlijk was de aanklager? (€)
Vandaag in nrc.next: Rauwe woede vult opnieuw de straten (€)

‘Wat ik zag was zijn hoofd en daar ging de kogel heen’

Het fatale schot vuurde Wilson na het gevecht. Brown zou hem opnieuw aangevallen hebben. “Ik keek naar de loop van mijn wapen en ik vuurde. Wat ik zag was zijn hoofd en daar ging de kogel heen.”

Wilson zegt dat hij niks had kunnen doen om de dood van Brown te voorkomen. Ook vertelt Wilson dat precies hetzelfde zou zijn gebeurd als Brown blank was geweest.

Het volledige interview, dat een uur duurt, moet nog uitgezonden worden. Hieronder alvast de belangrijkste fragmenten.

Eerder sprak Wilson in de rechtszaal in detail over de schietpartij. Lees hieronder zijn volledige verklaring.