Politie Hongkong ontruimt barricaden en arresteert twee leiders

Een betoger met paraplu staat tegenover de politie bij de ontruiming van vannacht.
Een betoger met paraplu staat tegenover de politie bij de ontruiming van vannacht. Foto ANP/EPA/Jerome Favre

Bij het ontruimen van een aantal barricaden van pro-democratische betogers in Hongkong zijn meer dan honderd arrestaties verricht. Twee leiders van de beweging zijn daarnaast aangehouden.

Volgens Reuters was de ontruiming bij Mong Kok, één van de belangrijkste plekken waar betogers al weken demonstreren voor meer zeggenschap over het bestuur van de stad. Een rechter oordeelde begin deze week echter dat de barricades afgebroken moeten worden, waarna de politie afgelopen nacht tot ontruiming overging.

Betogers verzetten zich in eerste instantie tegen de ontruiming, maar bonden uiteindelijk in. De ontruiming duurde drie uur en verliep vervolgens zonder incidenten. Buurtbewoners klapten terwijl de hekken werden verwijderd.

Steun voor protest is afgenomen

Volgens een lokaal tv-station had de politie vierduizend man paraat staan, mocht de ontruiming onrustig worden. Een ontruiming van een ander kamp van pro-democratische betogers gisteren ging gepaard met geweld.

Reuters meldt daarnaast dat Lester Shum, één van de leiders van de beweging tijdens de ontruiming is gearresteerd. Joshua Wong, een andere leider, is ook aangehouden, zo meldt de Facebook van de pro-democratische beweging in Hongkong.

De beweging eist dat Hongkong meer invloed krijgt over wie de stad gaat besturen. In 2017 mogen inwoners van de stad naar de stembus om een nieuwe burgemeester te kiezen. De kandidaten zijn echter vooraf door de Chinese autoriteiten gescreend, wat volgens de demonstranten afbreuk doet aan het democratische gehalte van die verkiezingen.

Dat leidde tot een vreedzame bezetting van een aantal plekken in Hongkong, twee maanden geleden. Aanvankelijk konden die acties op veel steun rekenen, maar in de afgelopen paar weken is het momentum afgenomen. Daarnaast bestaat er onder buurtbewoners en forenzen veel irritatie over de wegen die door de demonstranten zijn afgesloten.

    • Philippus Zandstra