Ozb stijgt volgend jaar ondanks daling WOZ-waarde

Huizenbezitters hebben de afgelopen jaren steeds meer aan onroerendzaakbelasting (ozb) betaald. ANP / Lex van Lieshout

Terwijl de WOZ-waarde volgend jaar daalt, stijgt de onroerendezaakbelasting (ozb) in veel gemeenten. Zo proberen ze hun begroting sluitend te krijgen, meldt het actualiteitenprogramma EenVandaag, op basis van onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) onder 109 gemeenten.

De ozb loopt volgens de VEH sinds 2009 uit de pas met de WOZ-waarde. De afgelopen vier jaar daalde het gemiddelde volgens de VEH van 242.000 euro naar 211.000 euro, tegenover een stijging van de ozb van twintig procent. Volgend jaar stijgt de ozb gemiddeld met 2,38 procent en daalt de WOZ-waarde met ruim drie procent.

In Zevenaar stijgt de ozb het hards

In Zevenaar gaat de ozb het meest omhoog, met ruim zestien procent. Helmond en Uitgeest volgen met respectievelijk ruim vijftien en elf procent. Verder zijn er ook gemeenten die hun ozb verlagen. Arnhem staat aan kop met een daling van ruim zeven procent gevolgd door Rhenen met 4,5 procent.

Het Rijk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben afgesproken dat de ozb volgend jaar met maximaal drie procent mag stijgen. Volgens Vereniging Eigen Huis gaan 34 van de onderzochte gemeenten daar overheen.

    • Mirjam Remie