Opnieuw twee doden in Amsterdam door witte heroïne

Een matrixbord op het Rembrandplein in Amsterdam. Het bord werd 15 november verwijderd, maar staat er sinds gisteravond weer.
Een matrixbord op het Rembrandplein in Amsterdam. Het bord werd 15 november verwijderd, maar staat er sinds gisteravond weer. Foto NRC / Bram Budel

Opnieuw zijn twee toeristen omgekomen door het gebruik van witte heroïne, die vermoedelijk werd verkocht als cocaïne. Gistermiddag zijn in een hotelkamer twee lichamen gevonden van Britse mannen van 20 en 21 jaar. Dat meldt de politie.

Uit een spoedtest bleek dat de witte heroïne dezelfde samenstelling had als de heroïne die bij eerdere onderzoeken werk aangetroffen. Eind oktober overleed een 22-jarige Britse toerist al door het spul. Andere gebruikers werden onwel: ze zakten in elkaar op straat en werden opgenomen in het ziekenhuis. De slachtoffers, allemaal tussen de twintig en dertig jaar oud, kunnen zich meestal niet meer herinneren wat er gebeurd is. Er wordt vermoed dat de gevaarlijke drugs worden verkocht door één dealer.

Witte heroïne is de duurste heroïnesoort die er is. Anders dan bij cocaïne, waar gebruikers alert van worden, maakt witte heroïne juist rustig. Gebruikers kunnen in slaap vallen of in een ademdepressie raken. Bij overmatig gebruik klopt het hart steeds langzamer, tot het stopt.

De GGD is gisteren opnieuw begonnen met een waarschuwingscampagne voor toeristen met tekstkarren, matrixborden en via hotels.

Lees ook: ‘Pas op, dat lijntje is levensgevaarlijk’ (€)