Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Ondernemer bereidt schadeclaim voor tegen VVD’er Verheijen

VVD-Kamerlid Mark Verheijen.
VVD-Kamerlid Mark Verheijen. ANP / Bart Maat

De Limburgse ondernemer Wout Heijmans bereidt een schadeclaim voor tegen VVD-Kamerlid Mark Verheijen. Die zou als wethouder van Venlo Heijmans hebben benadeeld ten gunste van een bevriende vastgoedondernemer, de van corruptie verdachte Piet van Pol.

Dit zegt Heijmans tegen weekblad Elsevier. Eerder onthulde het weekblad dat Van Pol 6.750 euro had overgemaakt ten gunste van regionale verkiezingscampagnes van de VVD, waar ook Verheijen profijt van had.

Nu meldt Elsevier nog een betaling van Van Pol, van 4.000 euro voor de lokale verkiezingen in 2009 in Venlo waar Verheijen lijsttrekker was en wethouder werd.

Heijmans spreekt van “smeergeld” en zegt dat Verheijen hem “consequent tegenwerkte” en contact met hem vermeed. Heijmans kreeg in 2008 een vergunning om bioscoopzalen te bouwen. Na de verkiezingen van 2009 vernietigde het nieuwe gemeentebestuur de vergunning. Later gaf het bestuur Van Pol vergunning om een bioscoop te bouwen. Hij kocht daarvoor gemeentegrond ver onder de taxatiewaarde. Verheijen was bij de projectvoorbereidingen betrokken, hoewel hij al vertrokken was om gedeputeerde te worden toen de gemeente er formeel over besloot.