Nog even wachten op hét bod

De beurskoers van Nutreco staat al weken boven het bod dat SHV op het vis- en veevoerbedrijf heeft uitgebracht. Hoe loop dat af?

FOTO AFP

Vis- en veevoerbedrijf Nutreco is geschrokken. De beoogde overname van de multinational, met 10.000 werknemers, 3,9 miljard euro omzet en het hoofdkantoor in Amersfoort, begint te knarsen en te kraken.

De beurskoers van Nutreco staat nu al twee weken hoger dan het (verhoogde) bod dat handelsconcern SHV (energie, participaties, detailhandel) op 10 november op Nutreco heeft gedaan. De prijs van de aandelen schommelt tussen 45 en 46,20 euro, terwijl SHV, dat grotendeels in handen is van de familie Fentener van Vlissingen, ‘maar’ 44,50 euro per aandeel biedt.

1 Wat zegt de hoogte van de beurskoers?

Beleggers verwachten dat er nog meer te halen is. Ze speculeren op het feit dat een echte biedingsstrijd de prijs verder zal opdrijven. Maar voorlopig gebeurt er niets. Niet in het openbaar althans. Eind oktober bracht SHV zijn eerste bod, van 40 euro per aandeel, uit op Nutreco. Daaraan waren vier weken van onderhandelingen tussen de partijen voorafgegaan – waarin SHV, zoals gebruikelijk in zulke situaties, met een lagere prijs begonnen was.

De raad van bestuur van Nutreco schaarde zich onmiddellijk unaniem achter het bod. SHV is „financieel een aantrekkelijke partij”, zei Nutreco-topman Knut Nesse tegen de media. „Ik raad dit bod ten zeerste aan. Dit is goed voor het bedrijf én de aandeelhouders.”

Dat maken wij zelf wel uit, dachten diverse grote aandeelhouders. Een dag later lieten pensioengeldbeheerder APG (goed voor 10 procent van de aandelen) en verzekeraar NN (7,5 procent) al weten dat zij de prijs te laag vonden. Analisten beaamden dat de prijs die SHV wilde betalen „geen knock-out-bod” was.

Nadat vervolgens Nutreco’s Amerikaanse concurrent Cargill interesse had getoond en bekendmaakte mogelijk in samenwerking met investeringsmaatschappij Permira ook een bod te zullen uitbrengen, verhoogde SHV zijn bod naar 44,50 euro. De markt vermoedt dat de prijs nog verder omhoog kan, daarom staat de koers nu zo hoog.

2 Hoe ziet het strijdveld eruit?

SHV biedt 44,50 euro per aandeel. Dat is het enige bod dat tot nu formeel is uitgebracht. Cargill en Permira zouden bereid zijn 43,20 euro te betalen. Dat bedrag is niet zomaar uit de lucht gegrepen; de directie van Nutreco had bij het eerste bod van 40 euro van SHV laten weten geen ander bod te overwegen als dat niet minimaal 8 procent hoger lag. (En 40 euro plus 8 procent is 43,20 euro.)

Met een prijs van 44,50 euro per aandeel komt de totale waarde van Nutreco uit op zo’n 3 miljard euro. Of Cargill en Permira bereid zijn meer dan dat te betalen, is onduidelijk. De partijen hebben, in het openbaar, niets meer van zich laten horen. In een voortgangsbericht liet Nutreco vanochtend weten dat Cargill „de situatie evalueert”. Die partij is dus nog niet van het speelveld verdwenen.

3 Wat willen de biedende partijen?

SHV onderschrijft de langetermijnvisie van Nutreco. Het concern mag bijvoorbeeld, net zoals het de afgelopen jaren heeft gedaan, strategische overnames blijven doen. Verder mag het bestuur blijven zitten, blijft het hoofdkantoor in Amersfoort gevestigd en wordt het bedrijf niet opgesplitst in een aparte veevoer- en visvoertak. Ook belooft SHV dat het Nutreco niet, zoals bij investeringsmaatschappijen gebruikelijk is, zal behangen met overvloedige schulden.

Cargill en Permira zouden Nutreco wél willen opsplitsen, daarover doen zij niet geheimzinnig. Cargill wil de visvoertak overnemen en Permira heeft interesse in veevoer. Cargill is nog niet actief in visvoer en zou met de overname in één klap een sterke positie op die markt verwerven. De rol van Permira is onduidelijk. Eerder nam de investeringsmaatschappij het Nederlandse veevoerbedrijf Provimi over, maakte dat rendabeler en verkocht het bedrijf vervolgens door aan Cargill.

4 En wat wil Nutreco zelf?

Nutreco wil het liefst onder de vleugels van SHV verder en zit dus niet te wachten op biedingen van andere partijen. Waarom Nutreco eigenlijk wil worden overgenomen is overigens onduidelijk. Tekort aan kapitaal of perspectief heeft het bedrijf niet. Waarom Nutreco graag wil worden overgenomen door SHV is wél duidelijk: die partij laat de identiteit van het bedrijf in stand en Knut Nesse blijft gewoon de baas.

Nu de beurskoers zo hoog blijft, worden mensen nerveus. Nutreco laat geen kans onbenut om in de media te vertellen hoe goed een overname door SHV zou zijn. Het bedrijf wordt hierin bijgestaan door pr- en adviesbureau Hill & Knowlton. Vorige week vrijdag stelden drie vooraanstaande namen uit de voedingswereld in Het Financieele Dagblad dat verkoop aan buitenlandse partijen een klap zou zijn voor de toekomst van de ‘BV Nederland’.

5 Hoe loopt dit af?

SHV had met zijn eerste bod én met de steun van de top van Nutreco twee troeven in handen. Daar staan nu de hedgefondsen tegenover die op een hoger bod speculeren. SHV moet zorgen dat het bedrijf de meeste troeven nu houdt. Snel een officieel en uitgebreid biedingsbericht publiceren zou daarbij helpen. Dat moet vooraf zijn goedgekeurd door de toezichthoudende Autoriteit Financiële Markten. In een vanochtend verspreid persbericht staat dat het biedingsbericht „begin december” verwacht wordt.

Vervolgens moet Nutreco zo snel mogelijk een informatieve aandeelhoudersvergadering houden. Beleggers kunnen de top van het bedrijf daar grillen. Maar daarna moeten zij kiezen: ingaan op het bod of wachten, in de hoop dat iemand met een hoger bod komt. Dat kan de Cargill/Permira-combinatie zijn. Maar ook SHV.

    • Barbara Rijlaarsdam
    • Menno Tamminga