Nog even over die vermaledijde maagdelijkheid

Rechters hebben het maar druk in Egypte. Ik las dat er nu meer mensen vastzitten – en in elk geval meer mensen ter dood zijn veroordeeld – dan in Mubaraks tijd. Terwijl Mubarak toch gold als een farao. En niet omdat hij dat hek rond de piramides had gebouwd dat er een ordentelijke toeristenattractie van had moeten maken, in plaats van een free-for-all voor afpersers die zich voor gidsen of koetsiers uitgaven.

Veldmaarschalk b.d. Sisi heeft tienduizenden Moslimbroeders (terroristen), andere critici (terroristen) en journalisten (terroristen) laten opbergen. En wie eenmaal is aangeklaagd wordt veroordeeld, De rechters weten wat hun te doen staat. Bewijs doet er niet toe.

Heel opmerkelijk dus dat vorige week twee beklaagden werden vrijgesproken – al deed bewijs er ook in deze zaak niet toe, aldus betrokkenen – wat dan wel weer conform de rechterlijke tijdgeest was. Het ging om een arts die was aangeklaagd wegens genitale verminking van een dertienjarig meisje, dat na afloop overleed doordat ze allergisch voor penicilline bleek. Haar vader stond ook terecht.

Vrouwenbesnijdenis (Female Genital Mutilation of FGM) is in 2008 in Egypte verboden na heel veel internationale druk. Toen het verbod van kracht werd, werd nog zo’n 90 procent van alle 40 miljoen vrouwen besneden; dat percentage zou nu licht zijn gedaald. Artsen en andere snijders blijven er goed aan verdienen, zal ik maar zeggen.

Nu kom ik bij die vermaledijde maagdelijkheid. Het heersende idee is dat vrouwen oversekst zijn, en dat het wegsnijden van clitoris en schaamlippen hun seksuele drang beteugelt. Dus de mannen hoeven niet bang te zijn dat meisjes voor het huwelijk (of erna) de hort op gaan en de eer van de familie schenden. Eenmaal besneden is ook seks binnen het huwelijk natuurlijk geen pretje meer, nog afgezien van andere ellende, maar alla.

FGM is op zichzelf een culturele traditie. In Egypte en dieper Afrika in worden niet alleen islamitische maar ook christelijke meisjes besneden. In Egypte hebben de machtigste islamitische geestelijk leiders in 2006 verklaard dat meisjes wat hen betreft niet besneden hoeven te worden. Maar dat ‘hoeven’ laat voor veel geestelijken de mogelijkheid open om er bij de gelovigen op te hameren hun dochters wél te laten besnijden. Het is Gods wil.

De nu vrijgesproken arts was in zes jaar van doorgaande besnijdenissen de eerste die werd vervolgd wegens schending van het verbod. Tegenstanders van FGM hoopten dat het proces een krachtige boodschap zou sturen aan de snijders. Dat doet het inderdaad: dat ze kunnen doorgaan.

Weet je nog, de Arabische Lente? Die alles ten gunste ging veranderen? Zeker voor vrouwen? Nou, zeker niet voor vrouwen. De fundamentalisten die na de val van Mubarak de macht kregen, moesten niets hebben van westerse nieuwlichterij als het verbod op FGM. Hun val verandert wat dit betreft niets. Vrouwen hebben echt geen prioriteit voor Sisi.

    • Carolien Roelants