Nederland stuurt wensenlijstje voor investeringen naar Brussel

Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA). Foto ANP / Bart Maat

Nederland denkt een veertigtal investeringsprojecten te hebben, met een totale waarde van minstens 65 miljard euro, die passen in het nieuwe investeringsfonds dat vandaag door de Europese Commissie is gelanceerd. Dat blijkt uit een wensenlijstje dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vandaag naar Brussel en de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Opvallende uitschieters op Dijsselbloems lijstje: windparken in de zee (12 miljard euro) en investeringen in wegen (7 miljard euro). Nederland ziet ook een rol voor het Europese Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) weggelegd bij het aantrekken van kapitaal voor het midden- en kleinbedrijf, voor sociale woningbouw, voor investeringen in innovatieve bedrijven (kenniseconomie) en voor het vergroten van energie-efficiëntie.

Investeringsplan Juncker

Vanochtend lanceerde commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in Straatsburg een nieuw investeringsplan om de Europese economie weer aan te zwengelen. Het EFSI moet een omvang krijgen van ongeveer 315 miljard euro, vooral geld van privé-investeerders. Om die te verleiden tot deelname aan het fonds komen er garanties ter waarde van 21 miljard euro, uit de EU-begroting en van de Europese Investeringsbank (EIB).

Andere landen stuurden al eerder lijstjes naar de commissie. Zo kwam de Vlaamse regering met 28 projecten met een waarde van 23,8 miljard aanzetten. Tegenover de commissie noemt Nederland zijn eigen lijstje “illustratief en niet uitputtend”.

onafhankelijk comité

Welke projecten al dan niet voor geld uit het fonds in aanmerking komen, wordt niet besloten door de EU-lidstaten zelf, maar door een onafhankelijk comité van experts, op basis van door Juncker gestelde prioriteiten. Projecten moeten van Europees-strategisch belang zijn en economisch levensvatbaar. Geografie speelt wat de commissie betreft geen rol.

In een begeleidende brief aan de Tweede Kamer schrijft Dijsselbloem dat de Nederlandse regering het initiatief van de Europese Commissie “in beginsel waardeert”.

Lees ook in NRC Handelsblad: Juncker wil regie crisisaanpak (€)

    • Stéphane Alonso