‘Meeste e-books op site voor tweedehandsverkoop illegaal’

De meeste tweedehands-e-books die te koop worden aangeboden via de website Tom Kabinet hebben een illegale herkomst. Mede daarom zou de site verboden moeten worden. Dat stelde het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) gisteren in een spoedappèl (het hoger beroep van een kort geding) voor het gerechtshof in Amsterdam.

Tom Kabinet werd dit voorjaar gelanceerd. Oprichter Judith Mariën is om het voor particulieren mogelijk te maken e-books tweedehands te verkopen. Zij zegt juist de legale markt te willen vergroten, als alternatief voor de piraterij die volgens veel betrokkenen het grootste deel van het aanbod beslaat.

De site was meteen controversieel, omdat die volgens uitgevers inbreuk maakt op het auteursrecht. In augustus werd een kort geding gevoerd met als belangrijkste vraag of een e-book überhaupt tweedehands kan zijn. De rechtbank oordeelde toen dat Tom Kabinet niet aantoonbaar iets verkeerd deed.

In het spoedappèl gisteren legde het NUV meer nadruk op de illegaliteit. Volgens advocaat Christiaan Alberdingk Thijm zijn er „zware gebruikers” die ieder vele honderden e-books op Tom Kabinet aanbieden, soms meerdere exemplaren van dezelfde titel. „Alleen daaruit blijkt al dat de boeken niet door de aanbieder zelf zijn aangeschaft.” Hij vertoonde een filmpje waarop was te zien hoe makkelijk het was om e-books te downloaden van The Pirate Bay en die te uploaden bij Tom Kabinet. Ook heeft het NUV een steekproef laten nemen om het aanbod te controleren op het watermerk dat elk e-book krijgt als een winkelier het verkoopt. Die ontbraken vaak, aldus het NUV, wat erop duidt dat de bestanden niet als e-book zijn verkocht maar zelf vervaardigd zijn door particulieren. Het NUV trof ook e-books aan van titels die nooit als e-book zijn uitgegeven.

Volgens Tom Kabinet wordt aanbieders die opeens veel e-books uploaden om uitleg gevraagd. „Je kunt niet uitsluiten dat het gebeurt”, zegt advocaat Dick van Engelen, „maar als je illegaal e-books wilt verkopen ga je niet naar Tom Kabinet, waar je traceerbaar bent via je bankrekeningnummer.” Uitspraak op 23 december.