Meer dan 750 leerlingen van uitstekend middelbaar onderwijs voorzien

2014-05-12 13:28:12 ZOETERMEER - Leerlingen tijdens het examen VWO Nederlands op de eerste eindexamendag, in de gymzaal van het Oranje Nassau College in Zoetermeer. Voor zo’n 198.000 scholieren zijn de landelijke eindexamens begonnen. ANP JERRY LAMPEN

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Rector
Bedrijf: Gymnasium Haganum
Wat valt op aan de vacature:  Je moet een “inspirerende, gemotiveerde leider zijn.”

Wat doe je dan eigenlijk?

Jij bent eindverantwoordelijk voor álles wat er op middelbare school Gymnasium Hagenum gebeurt, zegt Rob van den Nouweland, verantwoordelijk voor de werving van de functie. Dus: jij stimuleert docenten om goed onderwijs te geven, dat zij leerlingen aansporen om goed te presteren.

“Als leerlingen voor het vak Engels onder de maat scoren, dan moedig jij het sectiehoofd aan om de resultaten op te krikken.”

Ook moedig je docenten aan om onderwijs uitdagend te maken.

“Dat zij bezoeken brengen aan de Tweede Kamer, of dat zij een leeropdracht aan een bezoek in Berlijn koppelen.”

Daarnaast zorg je ervoor dat de schoolgebouwen schoongemaakt worden en goed worden onderhouden. Dat de administratie op orde is. Dat de school meegaat met technische ontwikkelingen - “We staan namelijk aan de vooravond van: ‘iedere leerling een eigen computer” - en dat het contact met de ouders goed is.

Echt álles dus.

Wat verdient dat?

Tussen de 65.000 en de 95.000 euro per jaar. Met als grootste plus: de lange schoolvakanties en een goede pensioenvoorziening. “Wel wordt er vaak aan het begin of het einde van een vakantieperiode gewerkt”, zegt Van den Nouweland.

Ook vindt hij  dat de samenleving meer over zou mogen hebben voor een dergelijke functie.

“Je hebt invloed op hoe een generatie gevormd wordt, dan mag de beloning best wat hoger zijn.”

Waarom zoeken ze iemand?

Omdat de vorige rector na twintig jaar met pensioen is gegaan.

Wat voor collega moet je zijn?

Je moet het leuk vinden om ál die verantwoordelijkheden te dragen en je kunt makkelijk schakelen.

“Je bent de daadkrachtige baas én de inspirerende leider die anderen aanzet tot het nemen van initiatieven. De scheidsrechter bij conflicten en tegelijkertijd de trooster bij moeilijke gebeurtenissen. De bewaker van het intellectuele niveau”.

En een beleidsmaker dus.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Omdat de baan dus enorm veelzijdig en je een grote maatschappelijke rol speelt: jij draagt de eindverantwoordelijkheid voor de middelbare schoolopleiding en ontwikkeling van 750 leerlingen.

“Wel geef je leiding aan docenten die een stevige eigen mening en een grote mate van autonomie hebben”, zegt van den Nouweland. Daar moet je tegen kunnen.

Ook is de baan 24/7.

“Als er ‘s avonds een muziekvoorstelling wordt gegeven, dan ga jij daar naartoe en houd je een praatje.”

    • Liza Jansen