Kunst markt

foto bubb kuyper

Wat ‘Druksel’ uit 1944 van de expressionistische kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945), sjabloon en stempel op papier, 31,5×49 cm. Morgen te koop op de veiling ‘Graphic Art’ bij Bubb Kuyper in Haarlem. Richtprijs 4.500-5.500 euro. Online catalogus: bubbkuyper.com

Bijzonderheid Werkman werd bekend als de drukker van De Ploeg, de kunstenaarsvereniging die in de jaren twintig het culturele leven in Groningen ‘opschudde’. Tijdens de oorlog werkte hij voor de clandestiene uitgeverij De Blauwe Schuit, tot hij, drie dagen voor de bevrijding van Noord-Nederland, door de bezetter werd gefusilleerd.

Goede koop?André Swertz, antiquaar en auteur van diverse boeken over Werkman: „Dit is een unicaat, maar voor Werkmans doen niet zo’n heel spannende voorstelling. Het spettert niet echt. De richtprijzen zijn goed, mits het druksel niet is opgeplakt bij het inlijsten. Is dat wel gebeurd, dan willen verzamelaars het niet meer.”