Juncker: Europees investeringsfonds leidt niet tot hogere schulden staten

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker wil een investeringsfonds van 315 miljard euro om de Europese economie van nieuw elan te voorzien.
Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker wil een investeringsfonds van 315 miljard euro om de Europese economie van nieuw elan te voorzien. Foto ANP/EPA/Olivier Hoslet

Gisteren kwamen de plannen al naar buiten en vanochtend bevestigt voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker het: er moet een Europees investeringsfonds komen. Omvang: 315 miljard euro. Het geld moet ten goede komen aan onderwijs, transport, de digitale economie en het milieu.

De bedoeling is dat het fonds de ‘startkabels’ levert om de Europese economie weer aan de praat te krijgen. Na jaren van crisis en bezuinigingen wordt er nog maar weinig geïnvesteerd in de afzonderlijke lidstaten van de EU. Het signaal dat de Jucnker nu wil afgeven is dat Europa weer ‘back in business’ is.

Twitter avatar JunckerEU Jean-Claude Juncker Today we turn a page: We are adding the 3rd point of a virtuous triangle: An ambitious +realistic Investment Plan for Europe #investEU

Het nieuwe fonds - European Fund for Strategic Investmentsmoet - moet de unie dus aantrekkelijker maken voor investeerders. Het bedrag van 315 miljard euro wordt uitgesmeerd over een periode van drie jaar. Dat is overigens geen plafond, dus de omvang kan ook boven de 315 miljard uitkomen.

Lidstaten mogen inleggen

Vanuit de EU krijgt het fonds een garantie van 21 miljard euro, waardoor de Europese Investeringsbank (EIB) leningen kan verstrekken met een totale waarde van 63 miljard euro. Dat geld zal door de EIB worden gebruikt voor projecten waar private partijen niet aan willen bijdragen.

Het overige deel - 252 miljard euro - moet van private investeerders komen. Dit betekent dus dat de lidstaten van de EU niet rechtstreeks bijdragen aan het fonds. Juncker benadrukt dan ook dat het fonds niet afhankelijk zal zijn van nieuwe schulden. Wel staat het lidstaten vrij om geld in te leggen.

Dergelijke bijdragen zullen niet meetellen voor het Stabiliteitspact, dat ervoor moet zorgen dat staten geen buitensporige overheidstekorten- en schulden krijgen. Op die manier moet het aantrekkelijk worden voor Europese regeringen om een bijdrage aan het fonds te leveren.

In zijn verklaring geeft de commissievoorzitter aan dat het Europese sociale model zal blijven voortbestaan, ook al staat dat door de lage economische groei en de crisis van de afgelopen jaren onder druk:

Twitter avatar JunckerEU Jean-Claude Juncker This is an investment offensive -Yes, Europe can grow again. Yes, the European social model will persevere #investEU
http://t.co/TuBp5YIMoe

Op de eurotop van 18 en 19 december zullen de 28 regeringsleiders van de EU-lidstaten over het plan praten.

    • Philippus Zandstra