Huiverend achter dat rare brilletje

‘Avatar’ en ‘Gravity’ zetten natuurlijk de toon. Maar er zijn nog wel meer opmerkelijke films gemaakt die gebruikmaken van diepte.

None

House of Wax

André de Toth, 1953

De eerste 3D-rage stamt uit de jaren 50, en leverde meer op dan het golfje 3D-films van de jaren 80. Deze horrorfilm met Vincent Price die echte mensen zoekt voor zijn wassenbeeldenmuseum, was baanbrekend. It Comes Off the Screen Right at you!

Kiss Me Kate

George Sidney, 1953

Musical naar Shakespeares The Taming of the Shrew moest met zichzelf concurreren: de film werd uitgebracht in 2D en 3D – en 2D bleek het populairst. Ex-echtgenoten staan nog steeds samen op de bühne en moeten het met elkaar rooien.

Creature From the Black Lagoon

Jack Arnold, 1954

De film vereiste een speciale techniek, om 3D ook met een zwart-witfilm te laten werken: de zogeheten gepolariseerde lichtmethode. Geologen stuiten in Amazonegebied op creatuur dat zowel op land als in water kan leven.

Cave of Forgotten Dreams

Werner Herzog, 2010

Herzog gebruikt digitale techniek om de kijker mee te nemen naar de grot van Chauvet in Zuid-Frankrijk, waar de oudste rotstekeningen van de mensheid zijn gevonden, meer dan 30.000 jaar oud. Mooi en meer dan een tikkeltje unheimisch.

Adieu au langage

Jean-Luc Godard, 2014

Laat het maar aan provocateur Godard over om 3D te gebruiken zoals het nooit eerder is gebruikt: voor een beeldcollage die draait om de liefde tussen man en vrouw, en tussen regisseur en hond. Godard laat 3D-beelden magnifiek op elkaar botsen.

    • Peter de Bruijn