Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Grote vakbonden in FNV gaan alsnog fuseren

Vakbondsvoorzitters Charley Ramdas, Corrie van Brenk, Ton Heerts, Ellen Dekkers en Gissella Arends tijdens een persconferentie over de fusieplannen van de FNV.
Vakbondsvoorzitters Charley Ramdas, Corrie van Brenk, Ton Heerts, Ellen Dekkers en Gissella Arends tijdens een persconferentie over de fusieplannen van de FNV. Foto ANP / MARTIJN BEEKMAN

De grote vakbonden in de FNV gaan 1 januari alsnog fuseren. Het congres van de grootste FNV-bond, Bondgenoten, stemde vanmiddag wel in met een fusie met Abvakabo, Bouw, Sport en de overkoepelende vakcentrale FNV. Met 379 stemmen vóór (91 procent) werd de vereiste tweederde meerderheid gehaald.

Bondgenoten-voorzitter Ellen Dekkers sprak van een “warm gevoel” en “kippenvel”. FNV-voorzitter Ton Heerts kreeg voor de uitslag al een groot applaus.

Op 8 oktober stemde het congres van Bondgenoten nog onverwachts tegen de fusie die twee jaar is voorbereid. Op acht stemmen na werd de vereiste meerderheid toen net niet gehaald. Vakbondsleden scholden elkaar uit in het World Forum in Den Haag. De FNV meldde dat “deze fusie” van de baan was, het bestuur van Bondgenoten kondigde iets te voorbarig zijn aftreden aan en de positie van FNV-voorzitter Ton Heerts leek onzeker.

Kritiek over budgetverdeling

De kritiek binnen Bondgenoten richtte zich met name op de budgetverdeling na de fusie. Voorheen gingen FNV-Bonden zelf over de besteding van hun contributie, werkgeversbijdragen en aanwezigheidsgelden. Maar na de fusie beslist het Ledenparlement over de inkomsten en hoe deze over de fuserende bonden worden verdeeld, is nog onzeker. Het landelijk bestuur zegt zomer volgend jaar met een ‘budgetsystematiek’ te komen.

Ongeveer 150 congresleden vroegen na 8 oktober een herstemming over de fusie aan, die gisteren in theater Spant in Bussum werd gehouden. Vrijwel alle aanwezige delegaties spraken in de zaal voor de stemming al hun steun uit, ook de kritische delegaties ‘vervoer’ en ‘uitkeringsgerechtigden en ouderen’.

Compromis financiën

Een belangrijke reden is een compromis over de financiën dat onlangs is bereikt. Twee van de ruim tien nieuwe ‘sectoren’, die in de plaats van de vakbonden komen, mogen de komende jaren op proef hun personeel beheren. Als het een financieel succes is, krijgen de nieuwe sectoren mogelijk meer zelfstandigheid. Al eerder zijn er toezeggingen gekomen over de aanstelling en bevoegdheden van een aparte financieel directeur.

Met de fusie komt een eind aan de machtsdominantie van Bondgenoten en Abvakabo binnen de FNV. De nieuwe indeling in herkenbare beroepssectoren moet verder het jarenlange ledenverlies tegengaan.