Grote problemen bij financiële toezichthouder Amsterdam

De financiële toezichthouder van de gemeente Amsterdam, de dienst Middelen & Control, kampt met grote problemen. Dat blijkt uit een rapport van accountanskantoor PWC dat vandaag verschijnt. Voorafgaand aan het rapport hebben twee topambtenaren hun functie neergelegd.

De nieuwe wethouders bij hun installatie in de Amsterdamse gemeenteraad. Vierde van rechts staat wethouder Udo Kock van Financiën (D66). Foto ANP/Remko de Waal

De financiële toezichthouder van de gemeente Amsterdam, de dienst Middelen & Control, kampt met grote interne problemen. Dat blijkt uit een quickscan van de afdeling van het accountantskantoor PWC dat vandaag naar buiten komt. Voorafgaand aan het rapport hebben twee topambtenaren hun functie neergelegd.

De dienst is verantwoordelijk voor het toezicht op de gehele bedrijfsvoering van Amsterdam en stelt daarnaast de begroting en jaarrekening op. Maar binnen de afdeling gaat er veel mis. Zo zou er sprake zijn van kortetermijndenken, het ontbreken van een heldere structuur, een machtsstrijd en worden er weinig afspraken nagekomen. Ook zou er 30 miljoen euro missen in een bezuinigingsmonitor. Eerder dit jaar kwamen de problemen bij de dienst voor het eerst bovendrijven. Afgelopen zomer werd daarom directeur Vincent van Woerkom al uit zijn functie gezet.

188 miljoen euro

Wethouder Udo Kock van Fincanciën (D66) zegt in een reactie geschrokken te zijn van de uitkomst van het rapport:

“Er is werk aan de winkel bij DMC. De uitkomsten van de quick scan liegen er niet om. Het bevestigt de indruk die ik kreeg nadat ik vijf maanden geleden aantrad.”

Het is niet de eerste keer dat de diensten van Amsterdam in opspraak komen. Vorig jaar ging de dienst Belastingen in de fout toen het per ongeluk 188 miljoen euro aan woonkostenbijdrage uitkeerde voor ruim 9.000 mensen, terwijl dat in totaal 1,8 miljoen euro had moeten zijn. Uiteindelijk leed de stad zo’n 1,5 miljoen euro schade. De blunder leidde uiteindelijk tot het vertrek van toenmalig wethouder Pieter Hilhorst van Financiën (PvdA).

    • Sam de Voogt