‘Good old games’ voor de juiste klassieke prijs

None

W ie Darth Vader is wist ik niet eens, en toch was ik al fan van Star Wars. Dat kwam door het beste spel dat rond die films is gemaakt: X-Wing. Ik kreeg het ergens in 1994 op zeven diskettes (Google maar wat dat zijn) van mijn buurman en ben er zoet mee geweest tot ik meisjes leuker begon te vinden. En toen speelde ik het nog.

X-Wing heeft, mede door de grote vrijheid die het spel biedt, de norm bepaald voor huidige ruimtesimulatorspellen en kan nog steeds de concurrentie met moderne games aan. Maar ja, diskettes kan ik niet meer lezen.

Nu is er eindelijk een moderne heruitgave, dankzij GOG.com: Good Old Games. Dat is een webshop die klassieke games opnieuw uitbrengt voor een schappelijke prijs. Ze hebben de rechten van een hele trits oude spellen van LucasArts (eigendom van Disney) gekocht. Dat betekent dat niet alleen X-Wing weer op de markt is, maar ook opvolger TIE Fighter. Allebei voor €7,99. Maar ook games van Indiana Jones, Sam&Max en Monkey Island zijn weer verkrijgbaar. Er komen nog zeker twintig titels, belooft GOG.com – Rebel Assault? Rogue Squadron? Voorlopig is er naast de LucasArts-titels nog genoeg nostalgie. Je koopt er Duke Nukem 3D, Myst of Rollercoaster Tycoon voor nog geen €5-. Baldur’s Gate is er voor €7,99 – net als Descent 1 én 2.

Het werkt bovendien als een trein. De spellen zijn vrij van digitale rechtenbewaking, dus geen gezeur als je ze op een andere computer wilt spelen. Betalen gaat makkelijk met PayPal of creditcard en elk spel dat je koopt komt in een soort kast waaruit je het altijd en overal kunt downloaden.

GOG.com doet daarmee eigenlijk alles goed: ze hebben de juiste titels, ze vragen een redelijke prijs en ze maken zowel de aanschaf als gebruik supermakkelijk. Kost je een sociaal leven, maar dat is ruimschoots terecht.

    • Peter van der Ploeg