Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Een ‘halfnaakte’ Winnie de Poeh? Daar mogen Poolse kinderen niet naar kijken

Beertje Paddington werd pas door de Britse filmkeuring omschreven als moordzuchtig en seksueel getint. Nu is Winnie de Poeh de klos. Inwoners van een Pools dorp zien de creatie van schrijver A.A. Milne (1882-1956) als ‘halfnaakte’ beer en verwijderden Poeh van een speelplein.

Een enorme Winnie de Poeh hangt boven het strand van Scheveningen tijdens een internationaal vliegerfeest.
Een enorme Winnie de Poeh hangt boven het strand van Scheveningen tijdens een internationaal vliegerfeest. ANP PHOTO RONALD FLEURBAAIJ

Beertje Paddington werd pas door de Britse filmkeuring omschreven als moordzuchtig en seksueel getint en nu is Winnie de Poeh de klos. Inwoners van een Pools dorp zouden de creatie van schrijver A.A. Milne (1882-1956) zien als ‘halfnaakte’ beer en verwijderden Poeh van een speelplein.

De inwoners van het Poolse dorp Tuszyn namen volgens Poolse media aanstoot aan de Winnie de Poeh - vooral bekend om zijn sympathieke filosofische overdenkingen, een zucht naar honing en eigenaar Janneman Robinson - zoals deze in de tweede helft van de twintigste eeuw door filmmaatschappij Disney werd bedacht: een gele Poeh, met een rood shirt waar zijn dikke buik onder hangt. De Britse boekillustrator Ernest Howard Shepard (1879-1976) zette in zijn tekeningen voor het eerste Poeh-boek van Milne uit 1926 die buik minder zwaar aan. De tot leven gekomen knuffelbeer was bij Shepard vaak zelfs helemaal naakt.

Halfnaakt

Van de verwijdering van de Disney-variant van Poeh is de afgelopen weken is in het Poolse dorp serieus werk gemaakt. De kwestie zou zelfs aan aan bod zijn gekomen tijdens een zitting van de gemeenteraad:

“Het probleem met deze beer is dat hij geen complete set kleren heeft. Hij is halfnaakt, wat totaal ongepast is voor kinderen.”

Journalist Sarah Thomas vroeg zich in The Sydney Morning Herald af of andere Poeh-personages nu ook aangepakt gaan worden:

“Het lijkt erop dat er door de Poolse gemeenteraad geen melding is gemaakt van de opmerkelijke kledingkeuze van Poehs vriendjes. Kijk naar Teigetje (compleet naakt), Iejoor (naakt, met een paarse strik om zijn staart), Uil (ook naakt). Alleen Knorretje komt goed voor de dag in een roze gympak.”

In Polen is dit geen ongebruikelijke ophef, zegt onze correspondent Roelant Termote.

“Ooit woedde hier een felle discussie over Teletubbie Tinky Winky, die homoseksueel zou zijn, onder meer omdat hij af en toe een handtas draagt. En de cartooneske regenboog op het Zbawiciela-plein in Warschau, moet er bij extreem-rechtse marsen aan geloven, omdat de demonstranten er een homo-symbool in zien.”

Sjans

Ook buiten Polen liggen beroemde kindercreaties weleens onder vuur. Zo werden Britse ouders pas nog gewaarschuwd voor de avonturen van Beertje Paddington, die in een nieuwe film vermoord dreigde te worden. Ook zou een als vrouw verklede man in de film sjans hebben met een andere man. Ongepast materiaal voor kinderen, zo oordeelde de Britse filmkeuring, die de film over het beertje maar gevaarlijk en moordlustig vond.

En een boek van kinderboekenschrijver Roald Dahl kwam enkele maanden geleden in opspraak omdat er het woord ‘slet’ in voorkomt. Reden voor de Australische tak van de Duitse supermarktketen Aldi, die het oeuvre van Dahl verkoopt, om het boekje na een klacht op Facebook uit de schappen te halen.