Het verhaal van... Marlon Brando

Eén, 22:30-23.21u.

Noem A Streetcar Named Desire, The Godfather, Last Tango in Paris en Apocalypse Now en je denkt aan Marlon Brando. Op 1 juli 2004 overleed deze Amerikaanse held, volgens velen de beste acteur die ooit heeft geleefd. De documentaire Marlon Brando, An Actor Named Desire (door Eén uitgezonden onder de titel Het verhaal van...) van Philippe Kohly werpt een nieuwe blik op het leven van Brando, tien jaar na zijn dood. Acteur Robert Duvall praat over de grote impact die Brando op hem had. Zijn acteerstijl ontketende een ware revolutie.

Regisseur Martin Scorsese vertelde in de documentaire Brando (2007) al over de invloed van de acteur. „Je kunt echt spreken van ‘before Brando’ en ‘after Brando’.” Vrijwel net zo legendarisch als zijn filmrollen zijn de verhalen over zijn excentrieke levensstijl en moeilijke gedrag.

Regisseur Francis Ford Coppola had het daar onlangs nog over tijdens een jubileumvertoning van Apocalypse Now op het Telluride Film Festival „Hij gedroeg zich als een klein kind.” Brando was niet in staat zijn tekst te onthouden, dus kreeg hij een oortje in zodat Coppola hem zijn teksten kon influisteren. In zijn latere periode ging het verder bergafwaarts. Kohly onderzoekt hoe het zo ver heeft kunnen komen.