Dit is de op één na warmste herfst ooit

Mensen genieten in het Oosterpark tijdens de warmste novemberdag ooit, sinds met de metingen is begonnen.
Mensen genieten in het Oosterpark tijdens de warmste novemberdag ooit, sinds met de metingen is begonnen. Foto ANP/Remko de Waal

2014 heeft de op één na warmste herfst sinds de temperaturen worden bijgehouden. De temperatuur in de herfstmaanden is uitgekomen op 12,6 graden, waar dat normaal 10,6 graden is. Ook is deze herfst in vergelijking met voorgaande jaren droog gebleven.

Volgens weeronline.nl was alleen de herfst van 2006 warmer. In dat jaar werd in september, oktober en november een gemiddelde temperatuur van 13,6 graden gemeten.

De hogere gemiddelde temperatuur komt ook terug in het aantal warme dagen. Een dag wordt als warme dag gezien als de temperatuur boven de 20 graden ligt. Dit jaar waren dat er tijdens de herfst 26. Gevroren heeft het amper.

Qua neerslag was het een behoorlijk droge herfst. Valt er normaal 243 millimeter regen, daar viel er dit jaar slechts 140 millimeter. Vooral september was droog: normaal 78 millimeter, dit jaar slechts 20 millimeter.

De meteorologische winter begint overigens op 1 december; de verwachte middagtemperatuur is in de berekeningen reeds meegenomen, zo meldt een woordvoerder aan Novum.

    • Philippus Zandstra