‘De NSA maakt van je gsm een microfoon’ - hoe je een docu over Snowden maakt

EPA/Glenn Greenwald/Laura Poitras
EPA/Glenn Greenwald/Laura Poitras ANP/EPA/Laura Poitras/Glenn Greenwald

Het begon allemaal met acht dagen op een anonieme hotelkamer in Hongkong. Acht dagen waarin Edward Snowden de schandalen rondom de Amerikaanse inlichtingendienst NSA aan het licht bracht. De gesprekken met de klokkenluider zijn opgenomen door regisseur Laura Poitras, die een jaar na de onthullingen een documentaire heeft gemaakt over die periode.

Acht dagen lang filmde zij de klokkenluider in een hotelkamer in Hongkong terwijl twee journalisten hem interviewden over de werkwijze van de NSA. In het diepste geheim werkten zij zo aan één van de belangrijkste nieuwsverhalen in jaren.

Rubiks kubus

Over die periode heeft Poitras nu een documentaire gemaakt: Citizenfour. De film draait op het IDFA en ter gelegenheid daarvan sprak Chris Kijne namens NPO Doc met de regisseur over het maken van deze film. Over de aanloop naar de eerste ontmoeting (Snowden was herkenbaar aan een Rubiks kubus), de acht bloedstollende dagen op die hotelkamer of de eerste ontmoeting met Snowden:

“Hij was heel erg kalm en niet angstig terwijl het allemaal nogal riskant was.”

Of over de enorme geheimzinnigheid na de opnames. Eén van de betrokkenen droeg de hele dag een drive met alle informatie bij zich, uit angst dat iemand de informatie bij haar thuis zou aantreffen. Ook moesten laptops en gsm’s uit de montagekamer wegblijven:

“Ik heb verslag van de NSA gedaan. Ze kunnen van je gsm een microfoon maken.”

Kijk hier het hele interview over het maken van de documentaire:

    • Philippus Zandstra