Bedrijven sidderen voor hedgefondsen

De strijd om Nutreco doet denken aan die om ABN Amro. Gaan de speculanten hier ook de overname beslissen?

Noem de afkorting TCI en topmannen in het bedrijfsleven sidderen. Nog steeds. TCI is de afkorting van The Childrens Investment Fund, de speculatieve belegger die in 2007 de strijd aanbond met ABN Amro en een kapitaal vergaarde. TCI heeft door alle financiële sores niet meer de spierballen van weleer, maar de manier van werken van deze speculatieve beleggers, zogeheten hedgefondsen, is dezelfde.

En laat uitgerekend een van de grootste beleggers (4 procent) van vee- en visvoederbedrijf Nutreco een hedgefonds te zijn dat geleid wordt door een ex-TCI-firmant. En laat Nutreco nu in vergelijkbare omstandigheden verkeren als ABN Amro toen.

In de ene hoek van de beursarena staat een bieder die de voorkeur heeft van het bestuur. Bij ABN Amro was dat de Britse bank Barclays. Nu is dat familiebedrijf SHV, dat Nutreco wil overnemen. SHV moest een eerder bod met 4,50 euro verhogen naar 44,50. Want net als in de strijd om ABN Amro is er een tegenstrever. Toen waren het drie banken. Nu hebben het Amerikaanse familiebedrijf Cargill en de private-equityfinancier Permira ook geld geboden voor Nutreco. Dit aanbod heeft SHV met zijn 44,50 euro overtroefd.

Is het genoeg?

Uitgerekend nu voert hedgefonds Hengistbury van de voormalige TCI-firmant Stuart Powers campagne: Nutreco moet zijn boeken openen voor andere bieders dan SHV. Onder het motto: leve de hoogste bieding.

Zoals dat gaat als hedgefondsen een koopje zien: zij komen niet een voor een maar in een kudde aandelen kopen. ABN Amro had in de overnamestrijd een lijstje met 10 tot 15 hedgefondsen die zeiden dat ze elk ongeveer 1 procent van de aandelen hadden. Dat is genoeg om gehoord te worden, te weinig om een openbare melding over de belegging te moeten doen. Of ze samenwerken of alleen samen praten, is nooit duidelijk. Maar topmanagers zijn bang voor de macht van de hedgefondsen om (Angelsaksische) media te voeden met pijnlijke informatie en om de zorgvuldigheid van het biedingsproces in twijfel te trekken. Topmanagers weten dat de speculanten in de praktijk een blok vormen. Zij beslissen de overnamestrijd.

    • Menno Tamminga