Bankier? Pas maar op voor je baan

Je zal maar bankier zijn. Heb je straks nog een baan? ING Bank ontslaat nog eens 1.700 voltijd-werknemers de komende drie jaar, plus ruim 1.000 tijdelijke krachten die de bank extern inhuurt. Reden: we regelen onze bankzaken vaker digitaal. Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

Het aantal bankkantoren neemt steeds verder af…

Een derde van de bankfilialen is sinds 2007 gesloten, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

…en we nemen steeds minder cash op

En: we nemen minder geld op. In 2007 waren er nog ruim 8.500 geldautomaten waar we 470 miljoen keer pinden. Vorig jaar waren het er nog 7.400, waar we 400 miljoen keer geld haalden. Gemiddeld bijna 120 euro per keer. Oftewel: 47 miljard euro cash.

Aantal bankmedewerkers in Nederland minder dan gemiddeld…

Het aantal Nederlanders dat door een bankmedewerker wordt “verzorgd” ligt iets hoger dan het Europees gemiddelde. Andersom gezegd: van elke 174 Nederlanders werkt er één bij een bank, iets minder dan gemiddeld in de Europese Unie (162). Het zijn relatief al een stuk minder geworden: in 2008 was nog 1 op de 142 Nederlanders werkzaam bij een bank.

…die trend zetten Rabobank, ING en ABN Amro door

De bankier wordt een nog zeldzamer soort. De drie grootste banken hebben allemaal nog ontslagen gepland. Bij Rabobank verdwijnen 9.000 Nederlandse banen, bij ING nog eens 5.000 (van 2011 tot en met 2018) en bij ABN Amro ook 5.000, in binnen- en buitenland. Niet zo gek dus dat MBA-studenten banken massaal links laten liggen.

Minder kans op een baan dus, en het imago van bankiers is ook niet best.

    • Anna Vossers
    • Yordi Dam