Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Arrestaties in Ferguson; ook in andere steden demonstraties

Een agent blust een brandende politieauto bij het politiebureau van Ferguson. ook afgelopen nacht gingen demonstranten de straat op tegen het besluit van een volksjury om de agent die Michael Brown doodschoot niet te vervolgen.
Een agent blust een brandende politieauto bij het politiebureau van Ferguson. ook afgelopen nacht gingen demonstranten de straat op tegen het besluit van een volksjury om de agent die Michael Brown doodschoot niet te vervolgen. Foto ANP/EPA/Tannen Maury

Afgelopen nacht zijn in Ferguson wederom demonstranten de straat op gegaan uit protest tegen het besluit om de agent die de zwarte tiener Michael Brown doodschoot niet te vervolgen. Ook in andere Amerikaanse steden zijn betogingen gehouden.

Volgens AP verliep de demonstratie tegen het besluit om agent Darren Wilson niet te vervolgen over het algemeen vreedzaam. Nabij het stadhuis van Ferguson werd een politieauto in brand gestoken, maar de politie was snel in staat om het vuur te blussen en de groep brandstichters uiteen te drijven. Agenten voerden meer dan veertig arrestaties uit. Opvallend was de snelle respons van de politie in het stadje:

Twitter avatar jonswaine Jon Swaine Police response in Ferguson very different tonight to flat-footed Monday. Big teams rushing to reports of flare-ups and swift crack-downs

Nabij het politiebureau van Ferguson was het afgelopen nacht nog wel onrustig. Een groep betogers werd daar uiteengedreven, waarbij een aantal winkels het moest ontgelden:

Twitter avatar jonswaine Jon Swaine Protesters smashing more stores as they flee police clearing the lots opposite the PD #Ferguson

Ook in andere steden in de VS zijn afgelopen nacht betogers de straat op gegaan om te protesteren tegen het besluit van eergisteren. Demonstraties in New York en Washington DC bleven vreedzaam, maar bij betogingen in Atlanta en Portland zijn arrestaties verricht.

Veel reservisten ingezet

De politie in de voorstad van St. Louis had gisteren versterking gekregen van 2.200 reservisten van de Nationale Garde. Dat was een verdriedubbeling ten opzichte van een nacht eerder, toen er in het stadje rellen uitbraken.

Die volgden op het besluit van een volksjury om agent Darren Wilson niet te vervolgen voor het doodschieten van de 18-jarige Michael Brown, afgelopen augustus. Volgens de betogers was hier sprake van racisme, aangezien de agent blank is en Brown zwart. Wilson heeft een interview gegeven tegenover ABC waarin hij beweert dat hij niet anders gehandeld zou hebben als Brown blank was geweest:

De openbaar aanklager in de zaak Brown is inmiddels onder vuur komen te liggen. Advocaten van de familie van Michael Brown en activisten beweren dat Bob McCulloch de zaak zo heeft gepresenteerd aan de volksjury, dat alleen vrijspraak een optie was. McCulloch zou zijn eigen mening hebben doorgedrukt. Daarnaast zijn critici kwaad over het besluit van McCulloch om niet een speciaal openbaar aanklager te benoemen voor deze zaak.

Lees ook in nrc.next: Rauwe woede vult opnieuw de straten (€), een verslag van onze correspondent Guus Valk vanuit Ferguson