Akkoord aanpak ontduiking

Na hoogoplopende onenigheid in de coalitie van VVD en PvdA is er nu uitzicht op een akkoord ‘op hoofdlijnen’ over de aanpak van schijnconstructies met Oost-Europeanen. Dat bevestigen Haagse bronnen. De nieuwe wet moet een eind maken aan uitbuiting van werknemers en oneerlijke concurrentie, vooral in sectoren als transport en bouw. Voor minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) hangt er veel van af dat die wet er komt per 1 januari 2015 en ook streng is: hij heeft er steeds een punt van gemaakt, ook in de Europese Unie, dat hoofdaannemers zich niet meer kunnen verschuilen achter onderaannemers die mensen onder slechte voorwaarden aan het werk zetten. Volgens betrokkenen wordt de tekst zo aangepast, dat hoofdaannemers direct aansprakelijk zijn bij grote misstanden. In alle andere gevallen worden eerst de onderaannemers aangesproken. Het is nog onzeker of het wetsvoorstel aanstaande vrijdag in de ministerraad wordt besproken. (NRC)