Apple blijft maar groeien op de beurs

(FILES) This October 16, 2014 file photo shows a Wall Street road sign near the New York Stock Exchange (NYSE) building on in New York. Wall Street stocks retreated from record highs in early trade November 7, 2014 after the Department of Labor reported the US economy added 214,000 jobs in October. About 40 minutes into trade, the Dow Jones Industrial Average stood at 17,522.68, down 31.79 points (0.18 percent), while the broad-based S&P 500 shed 2.05 (0.10 percent) at 2,029.16. Both the Dow and the S&P 500 closed at records Thursday. The tech-rich Nasdaq Composite Index fell 19.79 (0.43 percent) to 4,618.67. The October jobs count came in below the 235,000 expected by analysts. AFP PHOTO/Jewel Samad
(FILES) This October 16, 2014 file photo shows a Wall Street road sign near the New York Stock Exchange (NYSE) building on in New York. Wall Street stocks retreated from record highs in early trade November 7, 2014 after the Department of Labor reported the US economy added 214,000 jobs in October. About 40 minutes into trade, the Dow Jones Industrial Average stood at 17,522.68, down 31.79 points (0.18 percent), while the broad-based S&P 500 shed 2.05 (0.10 percent) at 2,029.16. Both the Dow and the S&P 500 closed at records Thursday. The tech-rich Nasdaq Composite Index fell 19.79 (0.43 percent) to 4,618.67. The October jobs count came in below the 235,000 expected by analysts. AFP PHOTO/Jewel Samad

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De beurswaarde van Apple lijkt alleen nog maar te kunnen stijgen. Gisteren passeerde het bedrijf de magische grens van 700 miljard dollar, schrijft Bloomberg.

Het is allang geen strijd meer voor Apple, het techbedrijf is met afstand het grootste bedrijf ter wereld. Dus dat de beurswaarde gedurende de handelsdag gisteren weer van 702 miljard naar 690 miljard terugviel, daar kraait geen haan naar. Misschien de nummer twee dan, Exxon Mobile met een schamele 401 miljard dollar.

Ondanks dat de iPad-verkoop op instorten staat, stijgen de aandelen van Apple door de introductie van nieuwe en snellere modellen afgelopen oktober. Maar vooral de in september gepresenteerde iPhones zijn de kurk waar het groeiende Apple op drijft. Met de feestdagen voor de deur heeft het bedrijf van Tim Cook ook nog eens de inkomstenverwachting van dit kwartaal omhoog geschaald van 63,5 miljard naar 66,5 miljard dollar. Dat is behoorlijk meer dan 57,6 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar.

Calorieën bestellen in het restaurant

Vanaf volgend jaar moeten alle restaurant- en fastfoodketens in heel Amerika op de menukaart laten zien hoeveel calorieën in hun producten zitten. Naast een bewustwording van wat consumenten in hun mond stoppen, maakt dit volgens Quartz een van de makkelijkste manieren om af te vallen nog makkelijker.

Of calorieën tellen echt zo effectief is in de strijd tegen de kilo’s is niet helemaal duidelijk. De effecten op consumptie laten volgens The Economist wel zien dat de psychologie van het diëten complex is. De nieuwe Amerikaanse wetgeving zorgt er in ieder geval voor dat burgers die bewust willen eten dat onder andere voortaan kunnen doen door calorieën te tellen. Als ze dan maar niet vergeten om ook op dingen als vitamientjes te letten of niet alleen te dineren in de snackbar.

Weer onderzoek naar HSBC

Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt een lek bij de Britse bank HSBC, schrijft The Wall Street Journal. Een medewerker zou klantengegevens hebben doorgespeeld aan een hedgefund.

Volgens de zakenkrant ondervragen aanklagers beurshandelaren van HSBC over deze zaak die in 2010 zou hebben plaatsgevonden. Dit onderzoek van de Amerikaanse autoriteiten maakt deel uit van een groter onderzoek naar wangedrag op de valutamarkten, aldus ingewijden.

Eerder deze maand werden zes banken - waaronder HSBC - ook al door Amerikaanse, Britse en Zwitserse toezichthouders beboet vanwege illegale activiteiten van hun personeel. Zij moesten samen 4,3 miljoen dollar betalen voor het delen van gevoelige en vertrouwelijke informatie aan elkaar om de valutamarkt te stimuleren. Het onderzoek naar HSBC komt op een gevoelig moment. De bank wordt samen met Goldman Sachs ook verdacht van het manipuleren van de prijzen van metaal op de wereldmarkt, meldt Bloomberg. Wordt vervolgd.

    • Hans Klis