Als ik een dagje niks doe voel ik me schuldig

Lucky Trifonas (37) is grafisch vormgever en kunstenaar onder de naam LuckyDubz. Zijn inkomen fluctueert: soms een ton, soms 34.000 euro per jaar. Samen met zijn vriendin en baby woont hij in Den Haag.

Foto Peter de Krom

IN

‘Ik ben al tien jaar freelancer, dus ik ben de druk gewend om altijd te moeten presteren. Dat gevoel van onzekerheid blijft. Maar het is tegelijkertijd een interne drive. Die onzekerheid zorgt ook dat je scherp blijft. Als ik een dagje niks doe voel ik me schuldig. Ik vind mijn werk ook zo leuk, dat ik altijd door wíl gaan, al heb ik sinds de geboorte van mijn dochter wel een vaste papadag ingesteld.

Ik ben grafische vormgever en kunstenaar. Ik heb de Willem de Koningacademie gedaan en combineer handgetekende illustraties met digitale technieken. Dat is een stijl die me onderscheidt van de rest. Mijn inkomen verschilt per jaar, soms zit er een jaar bij dat ik meer dan een ton verdien, maar ook weleens een jaar dat ik 34.000 euro verdien.

Ik heb geleerd ondernemend te zijn. Ik gebruik Facebook, Pinterest en Instagram als marketingtools. Als ik minder opdrachtgevers heb, maak ik vrij werk dat ik verkoop via mijn webshop. Voor een origineel schilderwerk van 80 bij 120 centimeter vraag ik ongeveer 1.500 euro. Voor gelimiteerde prints 100 tot 600 euro. Elke maand verkoop ik wel vrij werk.

Kleine klussen neem ik aan voor de persoonlijke ontwikkeling. Commerciële reclameklussen betalen beter, maar dan kan ik weer minder creatief zijn. Ik probeer die balans te vinden. Ik heb weleens getwijfeld of het niet makkelijker zou zijn om in vaste dienst te komen bij een reclamebureau – maar dat is nu toe niet nodig.”

UIT

‘Ik ben gewoon heel erg slecht met geld. Ik zou bijvoorbeeld niet weten hoeveel de auto mij per maand kost, dat wordt automatisch afgeschreven. Mijn vriendin wordt er bijna moedeloos van, ik moet van haar beter opletten wat mijn bestedingspatroon is. Ik probeer te sparen, maar dat lukt niet altijd.

Nu we een baby hebben is er wel veel veranderd. Voorheen gingen we makkelijker uit eten, of deden we elke dag opnieuw boodschappen bij de Albert Heijn. Überhaupt gaven we veel geld aan eten uit. Nu gaan we naar de Lidl en koop ik gelijk voor twee of drie weken boodschappen in, dat scheelt enorm in je uitgaven.

Mijn vriendin en ik zijn allebei verslaafd aan sneakers, we hebben een paar honderd paar. Dat klinkt natuurlijk onwijs decadent, maar we kunnen er echt heel erg naar uitkijken als er een nieuwe release komt. We hebben ook een paar exclusieve schoenparen. Ik heb ook achttien jaar als dj gedraaid in clubs, daar heb ik veel van mijn geld in geïnvesteerd. We hebben een platencollectie van 5.000 platen.

Ik geef ook geld uit aan kunst. We gaan naar musea, galeries, soms kopen we kunst. Zoals een print van Alex Trochut, een typograaf uit Spanje. Daar hebben we een zeefdruk van gekocht.”

    • Charlotte van ’t Wout