Ajax krijgt paar corrigerende tikken op het hoogste niveau

Onmachtig Ajax verloor van PSG (3-1). Het is „jongens tegen mannen”, zoals coach De Boer zei. Met Andersen als symbool van jeugdige grilligheid.

Zlatan in duel met Ajax-verdediger Mike van der Hoorn. De spits van PSG heeft de fysiek die trainer Frank de Boer ook graag bij enkele Ajacieden zou willen zien.
Zlatan in duel met Ajax-verdediger Mike van der Hoorn. De spits van PSG heeft de fysiek die trainer Frank de Boer ook graag bij enkele Ajacieden zou willen zien. Foto ANP

Allebei twintig jaar zijn ze, maar het ene lijf is het andere niet. Zo was te zien toen Lucas Andersen bij de plichtplegingen na het eindsignaal van shirt ruilde met Marquinhos. De Braziliaanse verdediger van Paris Saint-Germain ontblootte zijn gespierde torso en liep met het buitgemaakte Ajax-tricot als trofee in zijn knuist van het veld af, de klus geklaard.

Terwijl de regen neerdaalde op het veld in Parc des Princes slofte de Deense Ajacied met het PSG-shirt binnenstebuiten richting het uitvak om de meegereisde supporters te bedanken. Andersen, een jongen nog. „Als mijn botten uitgegroeid zijn, kunnen mijn spieren zich verder ontwikkelen. Ik train daar niet elke dag op, maar wel een paar keer week, om groter en sterker te worden”, zei hij na de wedstrijd die met 3-1 verloren ging.

Het was zijn trainer Frank de Boer die voor de wedstrijd tegen PSG zei dat het de dag erop, gisteravond dus, „mannen tegen jongens” zou worden. „Zet iemand als Andersen nu naast [PSG-spits] Zlatan en het is een jongetje tegen een man. Maar ik wil het nog wel eens wil zien over twee jaar.” Het vereist veel fantasie om in de twijg Andersen de boomstam Zlatan te zien, maar De Boers punt is duidelijk: het fysieke optimum moet nog komen. Dat geldt voor meer Ajacieden.

Het zijn de bezweringsformules die De Boer al vier jaar bezigt: nu nog niet, heb geduld, volgend jaar iets beter. Mogelijk heeft hij het voor het laatst gezegd als dit zijn laatste seizoen bij Ajax blijkt te zijn. Op 10 december, tegen APOEL Nicosia, doven de schijnwerpers van de Champions League en speelt Ajax, bij een gelijkspel tegen de Cyprioten, na de winterstop verder in het schijnsel van de Europa League.

Geen vooruitgang dit jaar

Groter was het verschil in punten in De Boers strijd tegen de rijke clubs nog niet geweest: dertien en twaalf voor PSG respectievelijk Barcelona, drie en twee voor Ajax en APOEL. Geen vooruitgang dus dit jaar. Optimisten zien er een processie van Echternach in – drie stappen vooruit, nu weer twee terug – maar het is eerder één stap vooruit, twee terug, één vooruit, ad infinitum. De Boer identificeerde, niet voor het eerst, dit seizoen een aantal cultuurdragers van Ajax, van wie hij hoopt dat dezen de komende jaren de club trouw blijven, al is een groep bij elkaar houden, jaar op jaar, een obsessie gebleken. Nu doet hij een beroep op Davy Klaassen, Ricardo van Rhijn, Jasper Cillessen, Joël Veltman.

Andersen hoort daar als protegé van de trainer ook al een beetje bij. Zoals hij lopen er trouwens meer rond op opleidingscomplex de Toekomst. Handige, frêle jongens als Vaclav Cerny, Abelhak Nouri. Fijnbesnaarde jongens met talent voor positiebepaling en inzicht, doch weinig fysieke inhoud. Andersen werd opgeleid volgens de ideeën van wijlen Wiel Coerver, de Nederlandse techniekgoeroe wiens methoden in Aalborg in het noorden van Denemarken school maakten toen Andersen twaalf was. „Hij vindt voetballen gewoon leuk, op elk niveau”, zei directeur Lynge Jakobsen van AaB Aalborg vorig jaar in gesprek met deze krant. „Maar hij moet weten dat het een harde wereld is.”

Voor hij naar Amsterdam vertrok op zijn zeventiende gold Andersen als grootste Deense talent. De cynische realiteit van het harde profmilieu drong zich vorige week aan hem op, toen hij bij zijn interlanddebuut voor Denemarken vorige week in Roemenië geveld werd door een elleboogstoot. Met een beugel worden nu de drie loszittende tanden op zijn plek gehouden, het is maar afwachten of hij ze mag houden. Vast voedsel eten gaat nog steeds moeilijk door de verwondingen. „Ik was er wel mee bezig tijdens de wedstrijd, steeds als er armen in de buurt van mijn gezicht kwamen. Dan schrik je terug”, zei hij gisteren.

Een droeve avond was het al met al in Parijs. Voor Ajax als onmachtig geheel dat het clubrecord brak van zeven, nu acht, niet-gewonnen Europese duels op rij. En voor Nicolai Boilesen, die moet vrezen voor een forse knieblessure. Andersen zei dat hij zich rot voelde over de (te) korte pass op de linksback, een „ziekenhuisbal” vond De Boer. Gregory van der Wiel, rechtsback van PSG en naar eigen zeggen „niet het type dat zoiets met opzet doet, zeker niet bij een oud-collega”, voelde zich al even slecht over hoe hij was ingegleden op Boilesen, die vast stond en zijn knie verdraaide.

Moedeloos makende strijd

Nutteloos leed in een moedeloos makende strijd. Waar De Boer een half uur zag dat het aardig ging, constateerde Andersen dat „we heel goed speelden tot tweederde van het veld”. De Boer zei kwaad geweest te zijn, maar moet zichzelf ook niet ontzien. Hij spaarde, met het oog op het laatste groepsduel om plaatsing voor de Europa League, aanvoerder Niklas Moisander, die op scherp staat. Een beter signaal dat het draait om die wedstrijd in de Arena kon de coach niet geven.

Zo kon het dat maar één serieuze kans werd afgedwongen: het doelpunt van Klaassen halverwege de tweede helft op aangeven van Ricardo Kishna. Kaartenhuis Ajax zakte door eigen toedoen vervolgens in elkaar, met het tikkie terug van Niki Zimling als dieptepunt. PSG-spitsen Edinson Cavani en Zlatan kenden geen genade. Mannen die jongens straffen, corrigerende tikken op het hoogste niveau.

    • Bart Hinke