aicha paul vd steen

Maastrichtse Syriëgangster vrij in afwachting van rechtszaak

Door onze correspondent

Maastricht – De uit het gebied van Islamitische Staat teruggekeerde Maastrichtse Aïcha komt voorlopig vrij in afwachting van haar rechtszaak. Daaraan zijn een aantal persoonlijke voorwaarden verbonden, die niet bekend worden gemaakt. Standaard is in elk geval dat ze zich niet aan nieuwe strafbare feiten mag schuldig maken en zich beschikbaar moet houden voor justitie.

De negentienjarige tot de islam bekeerde Maastrichtse blijft verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. De verdenking van betrokkenheid bij de voorbereidingen

voor een aanslag vond de rechter-commissaris gisteren onvoldoende onderbouwd.

Aïcha vertrok in februari van dit jaar naar het Midden-Oosten om te trouwen met de Turks-Nederlandse jihadstrijder Omar Yilmaz op wie ze naar een uitzending van Nieuwsuur verliefd was geworden. Yilmaz liet deze week aan de Britse Sunday Times weten dat het huwelijk slechts een paar maanden duurde. Zijn bruid zou voornamelijk gekookt hebben en bezig zijn geweest met “andere meisjesdingen”. Volgens Yilmaz was ze niet actief betrokken bij de jihad.

Aïcha’s advocaat Françoise Landerloo bevestigt die lezing van de gebeurtenissen. “En anders dan we eerst dachten heeft de moeder van mijn cliënt haar niet opgehaald in de IS-hoofdstad Raqqa, maar getroffen aan de Turks-Syrische grens.” Volgens Landerloo is Aïcha wel in Raqqa geweest. “Ze heeft in meerdere plaatsen in Syrië verbleven.”

Het is niet duidelijk wanneer de verdachte vrijkomt en of dat mogelijk al gebeurt is. In elk geval gaat ze niet naar haar reguliere Maastrichtse adres. Aïcha krijgt nazorg en wil volgens haar advocaat weer naar school.