Ziekenhuis Dokkum legt meeste activiteiten stil

Ziekenhuis De Sionsberg uit Dokkum verkeert in ernstige problemen. De kliniek neemt om onduidelijke redenen geen nieuwe patiënten meer op.

Ziekenhuis De Sionsberg uit Dokkum neemt geen patiënten meer aan. Gisteren is een opnamestop afgekondigd. Er wordt evenmin nog geopereerd in het ziekenhuis.

De medische staf voelt zich overvallen door het besluit van de directie waarbij de redenen van het besluit onduidelijk zijn. Volgens Jan Leendert Brouwer, voorzitter van de medische staf, zijn de artsen niet betrokken bij de besluitvorming. Hij vraagt zich ook af of de ambulancedienst op de hoogte is van de acute opnamestop.

De voorzitter van de medische staf zegt dat er geen reden door de directie is gegeven voor het ingrijpende besluit. Het ziekenhuis was vanochtend ondanks herhaaldelijke verzoeken niet bereikbaar voor commentaar.

De Sionsberg is een van de kleinste ziekenhuizen van Nederland in een dunbevolkt krimpgebied. Het maakt onderdeel uit van Zorggroep Pasana, een van de meest noodlijdende ziekenhuisorganisaties van Nederland. De instelling leed volgens de laatst bekende cijfers, die van 2012, ruim 8 miljoen verlies op een omzet van een kleine 80 miljoen euro.

Zorggroep Pasana zit middenin in een fusie met een paar andere ziekenhuizen uit Friesland. Na die krachtenbundeling bestaan er straks nog twee grote zorginstellingen in Friesland.

Drie jaar geleden greep de Inspectie voor de Gezondheidszorg bij het ziekenhuis in, maar volgens cardioloog Brouwer zijn problemen met de kwaliteit inmiddels niet meer aan de orde.

Een lokale actiegroep houdt verzekeraar Achmea, via dochter De Frieslanden, verantwoordelijk voor een mogelijke sluiting van het ziekenhuis. Net als in Hoogeveen zijn ontevreden inwoners van Dokkum een actie gestart om verzekerden aan te moedigen van verzekeraar te wisselen. Die zou volgens critici een drijvende kracht zijn achter de ontmanteling van het plaatselijke ziekenhuis.

De Sionsberg behoort tot een groeiende groep van ziekenhuizen met financiële problemen. Het Ruwaard van Putten-ziekenhuis uit Spijkenisse was vorig jaar het eerste ziekenhuis van Nederland dat failliet ging. Het is doorgestart als dagkliniek. Het ziekenhuis in Spijkenisse kwam vooral in problemen door slechte organisatie en interne ruzies.

Ziekenhuizen in de krimpgebieden in Nederland kampen door hun populatie dikwijls met slechte resultaten. Het Gemini-ziekenhuis in Den Helder krijgt lokale steun van de gemeente. Ook de Ommelander Ziekenhuis Groep uit Oost-Groningen ontvangt financiële bijstand van de lokale overheid.

De Sionsberg sloot om zulke redenen twee jaar geleden de afdeling verloskunde. Er waren te weinig bevallingen in de kliniek om een hele afdeling verloskunde kostendekkend in de lucht te houden.

In 2008 redde toenmalig minister Klink (Volksgezondheid, CDA) de IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland omdat het een „systeemziekenhuis” was. Het ziekenhuis kreeg een kapitaalinjectie van de overheid toen het werd overgenomen door zorgondernemer Loek Winter.

Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) heeft met dat beleid gebroken. Er zijn wel subsidies beschikbaar voor „gevoelige ziekenhuizen”, maar de minister zelf is niet meer bereid ziekenhuizen te redden.

    • Jeroen Wester