‘Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum sluit waarschijnlijk’

Dokkum Foto ANP / Koen Suyk

Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum gaat waarschijnlijk sluiten. Dat is gemeld tijdens een personeelsbijeenkomst, schrijft Omrop Fryslân.

Gisteren werd al bekend dat het ziekenhuis een patiëntenstop heeft ingesteld omdat het de kwaliteit van de zorg niet meer kon garanderen. Er wordt ook niet meer geopereerd in De Sionsberg. Huisartsen en ambulancediensten moeten patiënten vanaf vandaag bij andere ziekenhuizen onderbrengen.

Financiële problemen

Zorggroep Pasana, eigenaar van het ziekenhuis, heeft een schuld van 40 miljoen euro en daarom zou een faillissement onafwendbaar zijn. Pasana heeft al langere tijd financiële problemen (€). Vorig jaar werd duidelijk dat eenderde van het personeel zou worden ontslagen.

De medische staf voelt zich overvallen door het besluit van de directie waarbij de redenen van het besluit onduidelijk zijn. Volgens Jan Leendert Brouwer, voorzitter van de medische staf, zijn de artsen niet betrokken bij de besluitvorming.

De zorggroep heeft inmiddels contact met het UWV. Op de bijeenkomst werd ook verteld dat er misschien een doorstart komt voor de ouderenzorg. Voor het ziekenhuis zit dat er waarschijnlijk niet in. Morgen is er een persconferentie en dan wordt er meer duidelijk over de toekomst van het ziekenhuis, zegt een woordvoerder.

Lees meer over de situatie bij het ziekenhuis in Dokkum in het artikel uit NRC Handelsblad: “Ziekenhuis Dokkum legt meeste activiteiten stil“. (€)

    • Carlijn Vis