Wordt chocola binnenkort een luxe?

De berichten zijn niet best: er is minder cacao, er is veel meer vraag naar chocola. En dus wordt die onbetaalbaar. Is het echt zo dramatisch?

Is het crisis in de wereld van chocola?Volgens financieel persbureau Bloomberg is chocola ’s werelds meest bedreigde lekkernij. Volgens het AD is chocola over vijf jaar onbetaalbaar. Volgens de Washington Post zeggen de grootste chocolademakers dat de chocola opraakt. En volgens The Atlantic zijn we verwikkeld in een race om chocola te redden.

Er zijn inderdaad redenen om problemen in de chocoladefabriek te zien en die hangen allemaal samen met de belangrijkste grondstof: cacao. Het is alleen de vraag of die problemen echt zo groot zijn.

Gevaar 1: Ebola

West-Afrika is goed voor 70 procent van de wereldwijde cacaoproductie, Ivoorkust alleen al voor 40 procent. De verwoestende impact van het ebola-virus zou dus grote gevolgen voor de cacao-industrie kunnen hebben. Maar dat heeft het niet volgens ICCO (de Internationale CaCao Organisatie). Ja, oogsten van cacao in Guinee, Liberia en Sierra Leone en export zijn „ernstig beperkt” door het virus. Maar juist die drie landen zijn geen grote producenten: 0,7 procent van de wereldwijde oogst. Dat heeft volgens de cacaoclub „een minimale” impact op de wereldmarkt.

Gevaar 2: Chinezen

Het is een probleem voor het milieu als 1,4 miljard Chinezen een eigen auto hebben. Het is een probleem voor de cacaomarkt als ze allemaal veel chocola gaan eten. De chocolaconsumptie in China is nu nog zeer beperkt, maar wel in korte tijd verdubbeld.

Michael Segal van ICCO spreekt van een „aanzienlijke groei” in China. „Procentueel significant”, maar niets om je zorgen over te maken als je naar de absolute getallen kijkt.

„China heeft nog een lange weg te gaan.”

Gevaar 3: Puur

De BBC omschreef het vorig jaar als The rise of the cocoa purists. Onder invloed van de gezondheidshype is pure chocola bezig aan een opmars. In potentie heeft dat nogal wat gevolgen. Pure chocola bevat minimaal 70 procent cacao, terwijl melkchocola maar 10 tot 20 procent bevat.

Vooral in de VS en het Verenigd Koninkrijk is pure chocola in opkomst. Segal ziet het als een trend die langzaam belangrijker wordt. „De toenemende populariteit betekent meer cacaoconsumptie, maar het is nog een klein deel van de markt.”

Gevaar 4: El Niño

El Niño is ieder jaar weer een bedreiging voor de cacao-oogsten. Het natuurverschijnsel zorgt in sommige jaren voor grote weersveranderingen. Daardoor kunnen oogsten onder druk komen te staan. Het is ieder jaar weer goed nieuws als het El Niño-seizoen zonder schade voorbijgaat.

Conclusie

Dat het de afgelopen dagen weer berichten regende lijkt terug te voeren op een stuk in de Washington Post.

Die heeft het jaarverslag opgepikt van het Zwitserse bedrijf Barry Callebaut, een van de grootste chocoladefabrikanten ter wereld die actief is in meer dan dertig landen en 9.300 werknemers heeft. Daarin staat een interview met betuursvoorzitter Jürgen Steinemann. Zijn uitspraken lijken echter flink opgeblazen. Hij heeft het slechts over „een potentieel tekort aan cacao tegen 2020.”

Misschien dat chocola daarom (ook in Nederland) de laatste tijd niet heel veel duurder is geworden.

Volgens ICCO is de paniek dan ook zwaar overtrokken. Segal: „Het is een vermeend tekort, het klopt niet.” Hij wijst op de voorspellingen die ICCO eerder dit jaar op een conferentie in Amsterdam heeft gedaan. „Wij zien op dit moment geen enkele reden voor zo’n groot tekort als sommigen voor over vijf jaar voorspellen.”

    • Camil Driessen