Wil jij betaald worden om films te kijken?

epa03316687 A view of a computer screen showing the Netflix website in New York, New York, USA, 24 July 2012. The US on-demand Internet streaming media provider 'Netflix' announced on 24 July 2012 that the company's second-quarter earnings dropped 91 per cent. EPA/JUSTIN LANE
epa03316687 A view of a computer screen showing the Netflix website in New York, New York, USA, 24 July 2012. The US on-demand Internet streaming media provider 'Netflix' announced on 24 July 2012 that the company's second-quarter earnings dropped 91 per cent. EPA/JUSTIN LANE

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Tagger, een flexibele deeltijdbaan die je vanuit huis kunt doen waarbij geldt: hoe meer films je kijkt, hoe meer je verdient.
Bedrijf: Netflix, de online videodienst
Wat valt op aan de vacature: ”You will be responsible for watching films and TV programs.”

Wat doe je dan eigenlijk?

Films en televisieseries kijken. De hele dag door. Die moet je ‘taggen’: ze indelen in categorieën, zodat Nederlandse en Belgische gebruikers een gepersonaliseerd aanbod krijgen als ze inloggen. Behalve categorieën als ‘horror’ of ‘romantische komedie’, moeten deze filmtags ook typisch Nederlands zijn. Jody Verver, persvoorlichter bij Netflix:

“De films Alles is Liefde of Notting Hill zouden bijvoorbeeld het label ‘gezellig’ krijgen”.

Ook bepaal je welke films een ‘filmhuis’-tag krijgen. Daarom zoeken ze iemand die de Nederlandse markt goed kent. Nu gebeurt dat classificeren namelijk nog in de Verenigde Staten.

 

Wat verdient dat?

Daar kan Verver niets over zeggen behalve je “eerlijk” betaald wordt. En het gaat dus om een deeltijdbaan, waarbij je betaald wordt per film. Hoe meer films je kijkt en tagt, hoe meer je verdient.

Waarom zoeken ze iemand?

Omdat Netflix aan het uitbreiden is. In Europa is Netflix inmiddels gevestigd in dertien Europese landen. Vorig jaar lanceerde de online videodienst in Nederland, afgelopen jaar onder andere in België, Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland.

Jij wordt de eerste tagger op het Europese vasteland.

Wat voor collega moet je zijn?

Iemand die gepassioneerd is door film of al in de televisiewereld werkt. “Een filmrecensent, scenarist of iemand van de filmschool”, zegt Verver. Ook moet je analytisch zijn, goed snappen hoe films zijn opgebouwd en de Nederlandse markt goed kennen.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Betaald films kijken, wie wil dat nou niet? Al helemaal omdat je je eigen werktijden bepaalt en je de films vanuit huis kijkt. Wel is het een deeltijdbaan.

In Nederland is er weerstand over het aanbod van Netflix: vanwege licentiekosten is de keuze hier aanzienlijk beperkter dan in de Verenigde Staten. Ook vecht Netflix tegen toenemende verzadiging van de markt. In de VS heeft Netflix  concurrentie van HBO, Hulu en Amazon. In Nederland kunnen consumenten ook kiezen voor WappZapp, Videoland Unlimited en Cinetree. Daarom richt de videodienst zich steeds meer op eigen producties  - want “eigen producties hebben de meeste waarde voor onze abonnees”, zei topman Reed Hastings onlangs op NRC Q.

Lees ook: Waarom Netflix Adam Sandler nodig heeft en het interview met Netflix-topman Hastings: ‘Iedereen kijkt straks tv waar en wanneer hij wil‘.
    • Liza Jansen