Eindelijk prijs voor Dumoulin

De wielrenner die dit seizoen geen grote wedstrijden won, pakt nu tegen het einde van het jaar alsnog een mooie prijs. Niet op de fiets, maar in Theater aan de Parade in Den Bosch. Tom Dumoulin werd gisteren verkozen tot wielrenner van het jaar.

Dumoulin (24) is een van de grootste talenten van Nederland. De tijdritspecialist van wielerploeg Giant-Shimano veroverde twee maanden geleden brons op de wereldkampioenschappen wielrennen in Ponferrada in het noorden van Spanje. Ook reed hij afgelopen zomer goed in de Tour de France, waar hij als 33ste eindigde. Desondanks was de uitverkiezing van de Limburger gisteravond verrassend.

De publieksstem ging naar Niki Terpstra, dit jaar winnaar van Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Qatar én wielerklassieker Parijs-Roubaix. De stem van de vakjury met 110 oud-wielrenners gaf echter de doorslag over de toewijzing van de prijs. Zij vonden Dumoulin de beste. Ook Lars Boom, die deze zomer de kasseienetappe in de Tour won, verloor het van Dumoulin.

Bij de vrouwen ging de prijs voor beste renster van het jaar naar Marianne Vos (27). De Rabo-Liv-renster won de prijs voor de negende keer. Wilco Kelderman kreeg de prijs voor het grootste wielertalent.