Imam gestopt na bedreigingen

Imam Yassin Elforkani.
Imam Yassin Elforkani. Foto Olivier Middendorp

Imam Yassin Elforkani is tijdelijk gestopt met preken omdat hij wordt bedreigd door radicale moslims. Zij zijn boos op de imam omdat hij in zijn preken jongeren oproept niet te gaan vechten in Syrië. Elforkani is een van de bekendste Nederlandse imams. Hij schuift vaak aan bij talkshows als woordvoerder van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), een samenwerkingsverband van 380 moskeeën. Omdat Elforkani openlijk kritiek heeft op Syriëstrijders en jihadistische strijdgroepen zoals IS, zien sommige radicale moslims hem als ‘afvallige’. Hij ontvangt al maandenlang forse kritiek en ook doodsbedreigingen. Die negeerde hij lange tijd, tot hij onlangs werd gewaarschuwd door de politie. Sinds drie weken predikt hij niet meer in de Utrechtse Omar al-Farouk-moskee, waar Elforkani vaak het vrijdaggebed leidde. De imam zou naast bedreigingen ook veel steun hebben ontvangen vanuit de moslimgemeenschap. Hij wil binnen afzienbare tijd weer aan het werk. (NRC)