Met leger aan stemmers wil FNV nu écht fuseren

De FNV laat bij de herkansing morgen niets aan het toeval over. Met ouderwetse kaderdiscipline is een goed gevuld congres plús een leger reservekandidaten opgetrommeld om opnieuw over de voorgenomen vakbondfusie te stemmen.

Nederlands grootste vakcentrale (1,1 miljoen leden) leed vorige maand in Den Haag een gevoelige nederlaag. Een kritische minderheid binnen de grootste FNV-bond, Bondgenoten, blokkeerde de fusie met de overkoepelende vakcentrale en de bonden Abvakabo, Bouw en Sport. Het fusieplan, waar twee jaar aan is gewerkt, kwam acht stemmen tekort.

Wrang voor FNV-leider Ton Heerts, vooral omdat bijna honderd zetels in het congres van Bondgenoten niet gevuld waren. De afgelopen tijd zijn kaderleden er op uitgestuurd om zo veel mogelijk inschrijvingen te krijgen. Naar verwachting zullen bijna alle 462 congresleden morgen in theater Spant in Bussum gaan stemmen. Achter de schermen staan nog eens ruim honderd reservestemmers klaar, als er uitvallers mochten zijn.

De weerstand tegen de fusie is ook kleiner, nadat onlangs een compromis werd gesloten over de budgetverdeling tussen de bonden. Heerts heeft persoonlijk een toer door het land gemaakt om steun te zoeken.

    • Eppo König