Tweede stemronde presidentsverkiezingen Tunesië in december

De Tunesische interim-president Moncef Marzouki tijdens de verkiezingen.
De Tunesische interim-president Moncef Marzouki tijdens de verkiezingen. Foto EPA / Mohamed Messara

De twee koplopers in de presidentsverkiezingen van Tunesië gaan het tegen elkaar opnemen tijdens een tweede stemronde in december. Het zal gaan tussen de huidige interim-president Moncef Marzouki en de 86-jarige Béji Caïd Essebsi, voorman van de seculiere partij Nidaa Tounis.

Tweede ronde was verwacht

Tijdens de eerste stemronde, gehouden op zondag, kreeg Marzouki 33,43 procent van de stemmen. Essebsi, die volgens de voorlopige resultaten 38,46 procent kreeg, werd eerste.

Er kon worden gekozen uit ruim 20 kandidaten en daarom lag een tweede stemronde al in de lijn der verwachting. Het lukte een van de kandidaten nu niet om meer dan 50 procent van de stemmen binnen te slepen.

Tunesië voorbeeld voor rest

Bijna vier jaar na de Arabische Lente kiest Tunesië democratisch zijn president. Het Noord-Afrikaanse land met 11 miljoen inwoners was het eerste land in de regio waar het autoritaire bewind in 2011 instortte dankzij massale protesten.

Eerder dit jaar werd een moderne grondwet van kracht, waarin de macht van de president is beperkt, om een nieuwe dictatuur te voorkomen. Een maand geleden werd het parlement democratisch gekozen en met de democratische verkiezingen van zondag geeft het land nog eens het goede voorbeeld aan andere Arabische landen.