Cultuur

Zeven opvallende polissen, en de onzin waarmee ze je overhalen

Jij bent geld waard voor zorgverzekeraars. Daarom proberen ze je met de gekste extra’s over te halen om over te stappen. Nog vijf weken heb je om te beslissen welke polis je voor 2015 afsluit. Dit jaar bleef 93,1 procent van de verzekerden bij dezelfde verzekeraar, 1,4 procent meer dan een jaar eerder.

Wil je wél overstappen? NRC Q zet de opvallendste polissen op een rij. Plus de toeters en bellen die je erbij krijgt.

1. Een cursus stoppen met roken of drinken voor studenten

Biertje in de ene hand, sigaret in de andere. Zo ziet Zilveren Kruis studenten liever niet. Bij verzekeringen voor studenten kun je daarom een cursus stoppen met alcohol of met roken vergoed krijgen.

Wat kost een basisverzekering? 60,12 tot 80,96 euro* per maand (voor de afkick-cursussen is daarnaast een aanvullende verzekering van 12,95 nodig)
Wat zijn de extra’s? Brillen en alternatieve geneeswijzen

2. Een ontzwangerboekje voor vrouwen

Een cursus kinder-EHBO, een handvol soorten anticonceptie. Je kunt het vergoed krijgen bij Energiek, de vrouwenpolis van Eno. Ook voor mannen.

Wat kost een basisverzekering? 82,45 tot 99,95 euro*
Wat zijn de extra’s? Korting op een boekje over de periode na de zwangerschap, korting bij een winkel met kinderdingen, en veel informatie over zwangerschap en gezin

3. Naar een pretpark voor Hema-kinderen

Een biologische rookworst of een pak printerpapier nodig? Aan een goede gezondheid zullen ze niet bijdragen, maar je krijgt er wel 10 procent korting op bij de Hema, als je er een zorgverzekering hebt.

Wat kost een basisverzekering? 73 tot 97 euro*
Wat zijn de extra’s? Meeverzekerde kinderen kunnen gratis naar Walibi Holland en het Dolfinarium

4. Een tablet of spelcomputer voor consumenten

Screenshot UC

Consumenten houden van korting en van spullen, denken ze bij UnitedConsumers. Hun polis bij VGZ bieden ze dan ook met 10 procent korting aan - en voor wie dat nog niet genoeg is, zijn er tablets weg te geven.

Wat kost een basisverzekering? 71,35 tot 86,35 euro*
Wat zijn de extra’s? Een tablet, of als je voor twee volwassenen een polis afsluit een spelcomputer

5. Korting op sport voor sporters

50 euro korting op lidmaatschap van sportbonden die bij het NOC*NSF zijn aangesloten. En natuurlijk sportkeuringen en consulten bij de sportarts. Dat krijg je allemaal bij het Beter-Af-Sport-pakket van Zilveren Kruis.

Wat kost een basisverzekering? 94,45 euro, maar veel sporters krijgen collectiviteitskorting
Wat zijn de extra’s? Korting op sportspullen en massages

6. Alles voor kippige hogeropgeleiden

Je zult wel slechte ogen hebben van al die studieboeken die je hebt gelezen, denken ze bij National Academic, de zorgverzekering voor hogeropgeleiden. Korting dus op brillen, lensimplantaten en het laseren van je ogen.

Wat kost een basisverzekering? 99,95 euro
Wat zijn de extra’s? Korting op sportscholen, huisstofmijtwerende spray, stofzuigers en luchtreinigers

7. Pinguïns en EO voor christenen

12.600 Nederlanders hebben géén zorgverzekering, omdat ze daar gewetensbezwaren bij hebben. Door twee grondrechten - vrijheid van godsdienst en de onaantastbaarheid van het eigen lichaam - kunnen zij een uitzondering krijgen op de premieplicht. (Ze betalen wel een extra belasting die ongeveer even hoog is)

93.500 andere religieuzen die hun gezondheid niet voor 100 procent aan God willen overlaten, zijn verzekerd bij Pro Life, “de christelijke zorgverzekeraar”. Abortus en euthanasie niet vergoed.

Wat kost een basisverzekering? 73,93 tot 102,45 euro*
Wat zijn de extra’s? Een cd van Nederland Zingt en een pinguïns-dvd. Ook mogelijk: een cursus “om op een natuurlijke wijze om te gaan met vruchtbaarheid of een zwangerschap te voorkomen”.

* Afhankelijk van eigen risico