Shoppen rond Thanksgiving begint een week te vroeg

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De week van Thanksgiving - deze week - geeft altijd een goed indicatie van de economische toestand in de VS. En die is goed, afgaand op de eerste cijfers.

Traditioneel was Black Friday, de vrijdag na Thanksgiving (dat valt op de vierde donderdag in november) een van de drukste winkelwagen. Nu beginnen veel grote winkelbedrijven al een week tevoren met hun ‘pre-Black Friday’-uitverkoop.

TechCrunch meldt dat er het afgelopen weekend goed werd geshopt: we gaven met z’n allen bijna 20 procent meer uit dan een jaar geleden. Dat belooft nog wat voor aanstaande vrijdag en de maandag erna, die de winkel-branche Cyber Monday heeft gedoopt: de dag waarop iedereen weer aan het werk is en kan profiteren van online-aanbiedingen.

Vooral de verkoop online en via mobiele shopping-apps groeit snel. Apple-gebruikers geven meer uit; meer dan vorig jaar en meer dan Android-types.

Commerciële drones mogen, maar met strikte regels

Amazon had grootse plannen met drones. De onbemande vliegmachientjes zouden pakjes gaan bezorgen, maar nieuwe regels van de Amerikaanse luchtvaartdienst lijken voorlopig een einde te maken aan de dromen van de online alleswinkel.

The Wall Street Journal bericht dat de dienst (FAA) met strikte regelgeving komt, waar het bedrijfsleven al zes jaar op wacht. Commercieel gebruik van drones - de verzamelnaam voor alles dat onbemand vliegt - is nu feitelijk verboden. Onder de nieuwe regelgeving mogen bedrijven wel op afstand bestuurbare apparaten inzetten, maar niet zoals Amazon wenste.

Belangrijke beperkingen: ze mogen alleen bij daglicht vliegen en moeten lager dan 122 meter meter blijven, in het zicht van degene die het ding bestuurt. Bovendien moet de bestuurder een vliegvergunning hebben.

Officieel komen de nieuwe regels pas eind dit jaar naar buiten. De FAA zegt alvast dat ze haar best doet ‘om onbemande vliegtuigen te integreren in het drukste, ingewikkeldste luchtvaartsysteem ter wereld’.

Hardleerse banken

Sommige banken leren het nooit. Of althans zo langzaam dat de overheid ze op de vingers moet blijven tikken.

Zo heeft Citigroup een boete van vijftien miljoen dollar gekregen (ruim twaalf miljoen euro). Want analisten van de reusachtige bank zouden al te intiem informatie hebben gedeeld met sommige partnerbanken. Het bestuur van Citi zou veel te weinig toezicht hebben op cliënten in de wereld van de investeringsbanken, aldus de Amerikaanse Financial Industry Regulatory Authority (Finra).

Zo profiteerden investeringsbanken van inside information terwijl het beleggende publiek achterbleef. “Uit onderzoek bleek dat analisten de aandelen van bedrijven waar ze maken mee deden aanbevolen bij de banken waarmee ze zaken deden”, schrijf The New York Times, “zodat beleggers miljoenen verloren terwijl aandelenprijzen inzakten.”

    • Diederik van Hoogstraten