Sabir K. vrij in afwachting van kort geding

Terreurverdachte Sabir K. hoeft het kort geding over zijn uitlevering niet in de cel af te wachten. Dat heeft de rechtbank vandaag besloten. K. werd donderdag aangehouden om te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

De advocaat van Sabir K., André Seebregts (links), komt aan bij de rechtbank in Den Haag.
De advocaat van Sabir K., André Seebregts (links), komt aan bij de rechtbank in Den Haag. Foto ANP/Robin Utrecht

Terreurverdachte Sabir K. hoeft het kort geding over zijn uitlevering aan de Verenigde Staten niet in gevangenschap af te wachten. Dat heeft de rechtbank vandaag besloten, meldt persbureau Novum. K. werd donderdag aangehouden om te worden uitgeleverd. Dat kon vanwege een aanvullende beschikking van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, meldde het Openbaar Ministerie toen.

Volgens zijn advocaat André Seebregts komt K. morgen weer vrij. Hij moet zich wel dagelijks melden op het politiebureau. Het kort geding over het Nederlandse voornemen om K. uit te leveren staat over een paar weken gepland.

Foltering K. in Pakistan

De VS willen dat K. wordt uitgeleverd, omdat hij banden zou hebben met terreurbeweging Al-Qaeda. Hij zou in 2010 een zelfmoordaanslag op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan hebben beraamd en werd in 2011 vanuit Pakistan naar Nederland uitgezet.

Vorig jaar juli oordeelde het gerechtshof in Den Haag nog dat K. niet uitgeleverd mocht worden. De Nederlandse staat had te weinig gedaan om er zeker van te zijn dat de Verenigde Staten niets te maken hadden met de foltering van K. in Pakistan. De staat wilde niet meewerken aan het onderzoek, dus bleef de onzekerheid over de Amerikaanse rol bestaan. De staat ging in augustus vorig jaar in cassatie, waarna de Hoge Raad afgelopen juli oordeelde dat de beslissing van het hof destijds terecht was.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie weersprak vorige maand dat de VS betrokken zijn geweest bij de aanhouding van K. in Pakistan. Opstelten vindt dat daarmee de belemmering die uitlevering in de weg stond is weggenomen. Opstelten had de uitlevering eerder al goedgekeurd, onder voorwaarde dat K. in de VS behandeling zou kunnen krijgen voor posttraumatische stressstoornis.