Rumoer in België: artikel nrc.next leidt tot felle discussie

“Systeemfout België: Start het land opnieuw op” kopte nrc.next gisteren. Daar kwamen zowel in België als in Nederland een hoop reacties op. We zetten de meest interessante op een rij.

Supporters van de Rode Duivels tijdens het WK-voetbal Foto ANP / Marco de Swart

“Systeemfout België: Start het land opnieuw op” kopte nrc.next (€) gisteren.

cover nrc.next 24 november

Wat is er aan de hand bij onze buren?

In België wordt sinds gisteren volop gedemonstreerd, stakers blokkeerden de haven van Antwerpen, er werden autobanden in de fik gestoken en het spoor liep vast. Vandaag leggen werknemers in de provincie Antwerpen het werk massaal neer, komende maandagen zijn er nieuwe protesten en de climax is een nationale staking op maandag 15 december.

Aanleiding voor de onrust: de plannen van de in oktober aangetreden regering onder leiding van de 38-jarige premier Charles Michel. Volgens Michel en zijn coalitiegenoot Bart De Wever (van de Vlaams-nationalistische N-VA) moet het land volledig op de schop.

Wat schreef nrc.next?

In het artikel werden een aantal punten uitgelicht:

  • Het stroomtekort: veel Belgen bereiden zich voor op stroomuitval wegens aanhoudende technische mankementen in kernreactoren. De problemen dienen zich al jaren aan, oplossingen zijn niet in zicht.
  • De snelwegen: Belgische snelwegen zijn verstopt en verouderd. Fileleed en kettingbotsingen zijn aan de orde van de dag.
  • Het justitiepaleis: De renovatie van het immense Brusselse Justitiepaleis sleept al ruim dertig jaar aan. Het duurt zo lang dat inmiddels ook de steigers, die gebruikt worden bij de werkzaamheden, toe zijn aan renovatie.
  • De metro: Metrostation Kunst-Wet is met bijna 150.000 gebruikers per dag het drukste station van Brussel. De werken, begonnen in 2011, hadden in 2013 klaar moeten zijn. Inmiddels wordt er geen einddatum meer genoemd.

Op het artikel over de situatie bij onze onderburen kwamen veel heetgebakerde reacties van zowel Belgische als Nederlandse lezers. We zetten de meest interessante geluiden op een rij:

1.
Journalist Bart Eeckhout schreef een stuk in de Vlaamse krant De MorgenNederlanders proberen onze ‘hete herfst’ te verklaren met een festival aan Belgenclichés“.

“Een van de meest besproken krantenstukken over het sociaal verzet in dit land komt uit Nederland. [...] nrc.next schuwt geen enkele overdrijving om België neer te zetten als een falende staat, dat ontwikkelingsland onder de Moerdijk.”

2.
Henk Barremaecker uit België twittert:

“Heropstarten niet noodzakelijk. Nieuwe software ‘republiek vlaanderen 1. 0 installeren is meer dan voldoende.”

3.
Koos Woerst uit Nederland zegt op Facebook:

“Laat ik voorop stellen dat ik de Belgen hoog heb zitten. Het gros zijn harde werkers maar helaas is de wijze waarop de staat is ingericht gedoemd te mislukken. Er zijn veel teveel bestuurslagen en daardoor teveel politici die allen in het eigenbelang werken wat nodige hervormingen en vooruitgang tegen houdt. De Belgen verdienen beter, veel beter.”

4.
De Nederlandse Brigitte Beckers zegt op de Facebook-pagina van De Morgen:

“Het NRC is misschien het Noorden kwijt maar Bart Eeckhout kan blijkbaar niet omgaan met een beetje kritiek.”

5.
Erik OpdeBeeck uit België reageert daar ook:

“Een land waar ze een volledig dorp afbreken omwille van een mislukt facebookfeestje zou misschien beter de hand in eigen boezem steken?”

6.
Frans Van Vlem uit België schrijft:

“De waarheid doet pijn, ook nu kennelijk. Het is vervelend maar je kan de aangehaalde problemen niet ontkennen.”

7.
De Belgische Ludo Corstjens zegt op Facebook:

“Wie in de grensstreek woont, kan het getuigen. Nederlanders steken, in grote getale, de grens over naar België om te wonen en te winkelen.
Benzine en diesel wordt getankt in… jerrycans. De kleuter en basisscholen in de grensstreek zitten vol met Nederlandse kinderen (i.v.m. gratis onderwijs).”

En wat is de reactie van onze correspondent op de reacties?

Tijn Sadée, NRC-correspondent in België en auteur van het artikel, zegt:

“‘België werkt niet’ is feitelijk de boodschap van Bart De Wever, leider van de Vlaams-nationalistische N-VA die na historische verkiezingen in mei de grootste partij van Vlaanderen én van België werd. N-VA’s slogan ‘De Kracht van Verandering’ had kennelijk een enorme aantrekkingskracht. In de sinds oktober aangetreden coalitieregering is N-VA als grootste partij dominant, maar haar ‘Kracht van Verandering’ wordt nu door veel Belgen ervaren als een hardvochtige miljardenbesparing waarbij ‘de armen betalen, maar de rijken met rust worden gelaten’.”

Over de reacties op zijn artikel zegt Sadée:

“Over die woede - deels op straat, zoals tijdens de recente Brusselse massabetoging - schreef ik al uitgebreid. In het artikel van maandag ging ik met een andere vraag op stap: ‘Zijn die miljarden, waar de nieuwe regering naar zoekt, wellicht ook bedoeld om het Belgische openbare leven, dat kampt met achterstallig onderhoud, te moderniseren’? Over dat achterstallig onderhoud (in de publieke ruimte, bij het ministerie van Justitie, in de infrastructuur, e.d.) rapporteren Belgische media zelf met zeer grote regelmaat. Een collage daarvan, aangevuld met mijn eigen waarnemingen, legde ik tot slot voor aan twee gerenommeerde Belgische sociologen en noteerde hun scherpe analyses.”

    • Carlijn Vis