Bekendste kubus ter wereld houdt bescherming als ‘merk’

None

De Duitse speelgoedfabrikant Simba Toys heeft zijn gevecht tegen de merkregistratie van van ‘Rubik’s Cube’ door de Britse firma Seven Towns verloren.

Dat heeft h et Gerecht van de Europese Unie vanmorgen beslist. Volgens het Gerecht kan de inschrijving van de vorm van Rubik’s Cube als ‘gemeenschapsmerk’ niet worden geweigerd omdat die ‘slechts’ een technische functie zou hebben. Wel stelt het Gerecht dat Seven Towns niet „alle soorten driedimensionale puzzels met een draaivermogen” van andere fabrikanten kan verbieden.

„Het Gerecht beklemtoont dat het handelsmonopolie van de houder [van het merkenrecht, red.] zich beperkt tot driedimensionale puzzels met de vorm van een kubus op de vlakken waarvan een roosterstructuur is aangebracht.”

De Rubik’s Cube werd in 1974 uitgevonden door de Hongaarse hoogleraar Ernö Rubik. Maar het is mede dankzij Seven Towns dat de kubus wereldwijd zo’n succes werd. Er zijn volgens Seven Towns inmiddels meer dan 400 miljoen exemplaren verkocht.

Iedereen die iets wil met de kubus moet dat via Seven Towns doen. Dat heeft namelijk de licentie van de Hongaar gekocht. Behalve de naam registreerde Seven Towns in 1999 ook de 3D-vorm als merk. En daar heeft Simba een probleem mee. Dat vindt dat de kubus geen merk is, maar gewoon een technische puzzel; daar zou je hooguit een octrooi voor kunnen aanvragen.

Simba tekende in 2006 bezwaar aan bij het Europese Harmonisatiebureau voor de Interne Markt in Alicante, Spanje. Maar dat had geen succes. Ook niet in hoger beroep in 2009. Daarna zat er nog maar een ding op voor Simba: naar het Europees Hof in Luxemburg. Vanmorgen ving het bij de hoogste Europese rechter wederom bot.

    • Camil Driessen