Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ferguson: inzet Nationale Garde verdrievoudigd

Gouverneur Jay Nixon van de staat Missouri verdriedubbelt de aanwezigheid van de Nationale Garde in de regio rond Ferguson. Werden gisteren nog 700 leden van de reservestrijdkrachten ingezet, vanavond zijn dat er 2200. In het Amerikaanse stadje Ferguson zelf krijgt de politie versterking van honderden extra troepen.

Auto's van een autodealer in Ferguson zijn in brand gestoken. In Ferguson braken rellen uit na de uitspraak van de jury om de agent die Michael Brown doodschoot niet te vervolgen.
Auto's van een autodealer in Ferguson zijn in brand gestoken. In Ferguson braken rellen uit na de uitspraak van de jury om de agent die Michael Brown doodschoot niet te vervolgen. Foto EPA / Larry W. Smith

Gouverneur Jay Nixon van de staat Missouri verdrievoudigt de aanwezigheid van de Nationale Garde in de regio rond Ferguson. Werden gisteren nog 700 leden van de reservestrijdkrachten ingezet, vanavond zijn dat er 2200. In het Amerikaanse stadje Ferguson zelf krijgt de politie versterking van honderden extra troepen.

Aanleiding voor de extra maatregelen is de onrust en het geweld in Ferguson, nadat bekend werd dat politieagent Darren Wilson niet wordt vervolgd voor het doodschieten van de 18-jarige Michael Brown. De uitspraak van de twaalfkoppige volksjury zorgt vandaag opnieuw voor onrust en geweld. Zo bestormden demonstranten de rechtbank van St. Louis, de grote stad vlak bij Ferguson.

Onze correspondent Guus Valk is ter plaatse:

Update 23.00: de burgemeester van Ferguson, James Knowles, heeft nog geen besluit genomen over of Wilson in dienst kan blijven bij de politie. De agent werd op 9 augustus, de dag dat hij Brown doodschoot, met verlof gestuurd.

Bij de onlusten gisteren werden winkels geplunderd, gebouwen en auto’s in brand gestoken en schoten gelost. Het doodschieten van Brown, een donkere jongen - door de blanke agent Wilson, heeft volgens demonstranten te maken met een diepgewortelde ongelijkheid tussen blanken en zwarten.

The New York Times maakte een compilatie van de reacties van mensen op straat op de uitspraak:

‘Oneerlijk proces’

Benjamin Crump, de advocaat van de familie van Michael Brown, noemt het proces vandaag “oneerlijk”. Dat meldt persbureau AP. Crump zegt dat de verklaring van Wilson niet strookt met de werkelijkheid en dat hij een kruisverhoor had moeten krijgen. Crump:

“Wij zullen zo luid mogelijk protesteren tegen deze uitkomst. De agent moet worden vervolgd.”

En de moeder van Brown laat ook haar stem horen:

De ouders van Michael Brown hebben al meerdere malen gezegd dat ze zich distantiëren van het geweld.

Ook Obama reageert op de uitspraak

President Obama sprak vlak na de beslissing van de jury. Hij zei dat de uitspraak hoe dan ook zou zorgen voor intense onenigheid in Ferguson en in de rest van Amerika, maar benadrukte dat Amerika een rechtsstaat is:

“We moeten de beslissing van de jury accepteren. En ik sluit me aan bij de ouders van Michael die iedereen oproepen om vreedzaam te protesteren. Geweld is niet het antwoord.”

In zijn toespraak citeert hij Michaels vader:

Reactie van Ban Ki-moon

Ook Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, roept op tot vrede in Ferguson en daarbuiten. En roept de regering op om de rechten van de mens om vreedzaam te demonstreren te beschermen.

Chaotische nacht

Na de chaotische nacht vol demonstraties, geweld, brandstichtingen en plunderingen kreeg gouverneur Jay Nixon ondersteuning van de Nationale Garde om “personen en bedrijven” te beschermen. Volgens Amerikaanse autoriteiten zijn meer dan 80 demonstranten in de staat Missouri, waar Ferguson toe behoort, aangehouden.