PvdA wil wet voor veiliger dataverkeer op internet

Van links naar rechts: Burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond, Bryan Evans, head of datacenter Design and Construction van Google, Francois Sterin, directielid Global Infrastructure van Google en minister Henk Kamp van Economische Zaken zetten in september de eerste schop in de grond bij het Groningse Eemshaven. Daar gaat Google een gigantisch datacenter neerzetten.
Van links naar rechts: Burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond, Bryan Evans, head of datacenter Design and Construction van Google, Francois Sterin, directielid Global Infrastructure van Google en minister Henk Kamp van Economische Zaken zetten in september de eerste schop in de grond bij het Groningse Eemshaven. Daar gaat Google een gigantisch datacenter neerzetten. Foto ANP/Vincent Jannink

Er moet een nieuwe, moderne wet komen op het dataverkeer. Daarvoor dienen PvdA-kamerleden Jeroen Recourt en Astrid Oosenburg vandaag een voorstel in. Volgens hen zijn persoonlijke gegevens van burgers en bedrijven niet veilig genoeg op het internet.

In de wet moet precies komen te staan wat de overheid wel en niet mag in de strijd tegen cybercrime. Nu is daar nog onvoldoende bescherming tegen, vindt de Partij van de Arbeid. Daardoor is de privacy van burgers en bedrijven niet gegarandeerd.

‘Vergeten worden’

Burgers moeten onder andere het recht krijgen ‘vergeten te worden’. Als ze met gegevens ten onrechte in een bepaald bestand terechtkomen, moeten ze daar op eigen verzoek ook weer uit verwijderd kunnen worden. Verder moet er een meldplicht komen voor datalekken en moeten providers aangesproken kunnen worden op strafbare content - zoals kinderporno - die via hen verspreid wordt.

Met de wet hoopt het duo ook Nederland aantrekkelijker te maken voor internetbedrijven als vestigingsland. Recentelijk besloot Google zich te vestigen in het Groningse Eemshaven. Daar moet een datacentrum verschijnen ter waarde van 600 miljoen euro dat werk gaat bieden aan 150 mensen.

    • Sam de Voogt