Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Portugese ex-premier Socrates in hechtenis, verdenking corruptie

Jose Socrates in Lissabon, 3 mei 2011.
Jose Socrates in Lissabon, 3 mei 2011. Reuters

De Portugese ex-premier Jose Socrates is in voorlopige hechtenis geplaatst vanwege verdenkingen van corruptie, witwassen en fraude.

Daartoe heeft de rechter gisteravond besloten na verhoor. Volgens de rechter is er voldoende bewijs om Socrates vast te houden. Dat kan langer dan zes maanden duren. Daarna zal een magistraat besluiten of Socrates terechtstaat.

De centrumlinkse Socrates was premier van Portugal van 2005 tot 2011. Hij werd vrijdagavond opgepakt door de politie, en zit sindsdien vast. De autoriteiten geven geen details, omdat ze verplicht zijn informatie over lopende onderzoeken geheim te houden. (AP)