De genen van de bouwmarktorchidee zijn bekend

None
Foto Li-Jun Chen and Zhong-Jian Liu

De eerste orchidee waarvan de hele DNA-volgorde is bepaald is de wereldwijd veel verhandelde Phalaenopsis equestrius. Hij heeft 29.431 genen nodig om op te groeien en wekenlang met zijn bloemen te pronken.

Liefhebbers van de veel onopvallender West-Europese wilde orchideeën noemen Phalaenopsis equestrius denigrerend een ‘bouwmarktorchidee’, omdat hij overal te koop staat.

In het wild groeit P. equestrius in de bossen van Zuid-Oost-Azië. Het zijn epifyten – planten die zonder schade aan te richten op andere planten groeien. De meeste tropische orchideeën hebben hun fotosynthese zo aangepast dat ze alleen ‘s nachts koolstofdioxide via geopende bladmondjes binnenlaten en die opslaan (als appelzuur). Overdag, met behulp van zonlicht, is dat zuur de grondstof voor de vorming van koolhydraten. De huidmondjes blijven dan gesloten, wat verdamping tegengaat. Voor het eerst is bij een plant gezien welke genen er precies nodig zijn voor die zogenaamde CAM-fotosynthese, schreven onderzoekers uit vooral China, maar ook België, gisteren in Nature Genetics.