Plaat om te koesteren

None

De Amerikaanse zanger Theophilus London verweeft hiphop met onverwachte muzikale genres. In het kielzog van rap-vernieuwer Kanye West, die meewerkte aan Vibes, pikt hij hier en daar zijn stijlvoorbeelden. Zo klinkt zijn zang streng als van de ‘doombands’ in de jaren tachtig: koeltjes, met blikkerige echo observeert hij zijn omgeving. De muzikale omlijsting verwijst naar hedendaagse ‘indie elektronica’, de elektronische dansmuziek die zich onthoudt van dance-clichés, zoals onlangs Caribou liet horen. Het resultaat van dit grasduinen klinkt opwindend en afgewerkt: schonkige keyboards worden afgerond door funky drums, bizarre stemvervorming doorkruist de feeststemming, in sterke nummers als ‘Neu Law’ en ‘Water Me’. Dat de teksten soms achterblijven – als London in ‘Do Girls’ opschept over een lesbienne die hij ‘bekeerde’ – en dat ‘Need Somebody’ clichématig afsteekt bij de rest, is tot daaraantoe. Londons frisse aanpak maakt Vibes een plaat om te koesteren.

    • Hester Carvalho